Viskupič mieni opäť navrhnúť, aby europoslanci dostali v pléne priestor

NETKY.SK • 17 August 2014, 12:53 • 2 min
Viskupič mieni opäť navrhnúť, aby europoslanci dostali v pléne priestor

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Jozef Viskupič sa opäť pokúsi navrhnúť, aby slovenskí europoslanci mohli vystupovať v pléne slovenského parlamentu. TASR to povedal Viskupič, ktorý sa usiloval o priestor pre europoslancov už v júni.

slovakia

left justify in out

Chcel zmeniť zákon tak, aby europoslancom umožnil predniesť v pléne NR SR správu o svojej činnosti. S návrhom však Viskupič a jeho vtedajší parlamentný kolega Branislav Škripek neuspeli. Škripek je dnes europoslanec.
      

Viskupič v júni pre TASR uviedol, že ak by aj jeho novela neprešla, europoslanci by mali prezentovať svoju prácu aj bez tejto právnej normy. Zariadiť by to mal podľa Viskupiča predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD). Ten mu vraj sľúbil, že "sám bude pozývať europoslancov, aby pri európskych témach prišli a vysvetlili dôvody prijatia transpozície".
      

Novela Rokovacieho poriadku NR SR neprešla, noví europoslanci prejavili záujem o vystupovanie v pléne slovenského parlamentu. O priestor požiadali Pašku listom. Nazdávajú sa, že prezentácia v národnom parlamente by mohla priblížiť ich bruselskú prácu ľuďom. V liste žiadali vystúpenia dvakrát ročne.
      

Paška na žiadosť reagoval tým, že majú dostatočný priestor najmä na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti. Podľa neho rokovací poriadok umožňuje, aby slovenskí europoslanci vystúpili, ak vznikne aktuálna potreba prediskutovať otázky EÚ. Na druhej strane Paška konštatuje, že súčasné znenie zákona o rokovacom poriadku umožňuje europoslancom podieľať sa na činnosti NR SR na pôde eurovýboru.
      

Viacerých europoslancov jeho reakcia sklamala, niektorí Pašku upodozrievajú z toho, že nemá záujem zvýšiť rekordne nízku účasť Slovákov v eurovoľbách.
      

Europoslancov nechcel pravidelne v parlamente počúvať ani šéf KDH Ján Figeľ. Nepovažuje za dobré a efektívne riešenie z hľadiska politického vzťahu, aby europoslanci opakovane pravidelne cez rok vystupovali v pléne NR SR. Majú podľa neho pracovať v Európskom parlamente. Za správne považuje, aby slovenský parlament prerokoval legislatívny a pracovný program Európskej komisie, ktorý prichádza vždy na jeseň a obsahuje zámery na nasledujúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies