Nevídaný jav v Indii, jazero staré 50-tisíc rokov sa sfarbilo na ružovo

NETKY.SK • 14 Jún 2020, 13:52 • 2 min
Nevídaný jav v Indii, jazero staré 50-tisíc rokov sa sfarbilo na ružovo

INDIA - Jazero Lonar v indickom štáte Maháráštra sa v posledných dňoch sfarbilo na ružovo. Experti si myslia, že na príčine by mohol byť zvýšený obsah soli vo vode, prítomnosť rias, prípadne kombinácia oboch.

slovakia

left justify in out

Tento jav sa nedeje prvýkrát

Geológ Gadžanan Charát vo videu zverejnenom na stránke štátu Maháráštra na Twitteri uviedol, že tento jav sa už stal, avšak nebol až taký výrazný. "Tento rok vyzerá mimoriadne červeno, pretože slanosť vody sa zvýšila," povedal. "Množstvo vody v jazere sa znížilo a jazero sa stalo plytšie, takže slanosť stúpla a spôsobila nejaké vnútorné zmeny," dodal.

 

 

Vedci skúmajú príčinu sfarbenia
Charát tiež uviedol, že vedci skúmajú, či zmenu farby nespôsobila prítomnosť červených rias. Vzorky poslali do viacerých laboratórií. "Keď ich preskúmajú, budeme môcť jednoznačne povedať, prečo sa voda v jazere sfarbila do červena," povedal.

 

Ako vzniklo jazero?
Jazero sa nachádza približne 500 kilometrov východne od Bombaja. Vzniklo pred približne 50-tisíc rokmi, keď na Zem spadol meteorit. Je obľúbenou turistickou atrakciou a je predmetom skúmania vedcov z celého sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies