Vínne cesty prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu

NETKY.SK • 29 September 2017, 15:41 • 2 min
Vínne cesty prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu

BRATISLAVA - Slovenská vinohradnícka produkcia a tradícia je sústredená v šiestich vinohradníckych oblastiach pozdĺž východo-západnej osi krajiny. Každá z nich sa vyznačuje špecifickými prírodnými podmienkami a osobitou históriou.

slovakia

left justify in out

Najlepšie slovenské vína sa dajú ochutnať aj na známych vínnych cestách, ktoré prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu.

 

Malokarpatská vínna cesta vedie popod Malé Karpaty. Vínne pivnice, vinárne a vinotéky ponúkajú ochutnávku toho najlepšieho vína v Modre, Pezinku, Slovenskom Grobe, Trnave, v Rači, Jablonci, Smoleniciach, Limbachu, Šenkviciach či vo Vinosadoch. Okrem ochutnávky vína sa záujemcovia môžu oboznámiť s pestovaním viniča a s výrobou vína.

 

Tokajská vínna cesta je síce najkratšia, ale tokajské víno má svoju bohatú históriu. Cesta vedie územím okolo Trebišova a obcí Trebišovského okresu, ako sú napríklad: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Viničky.

 

Nitrianska kráľovská vínna cesta je najväčšia na Slovensku. Tvoria ju štyri vetvy: Hornonitrianska, Tekovská vedúca od Topoľčianok, Južnoslovenská vedúca od rieky Dunaj a Považská, ktorá vedie z Vrbového. Všetky štyri vetvy končia v Nitre. Víno z viníc nitrianskeho Zobora bolo v histórii veľmi známe a žiadané na kráľovských dvoroch.

 

Veľkokrtíšska vínna cesta a aj Modrokamenská vínna cesta nadväzujú na stratégiu rozvoja cestovného ruchu v okrese Veľký Krtíš. Pestovanie viniča na území historických regiónov Novohrad a Hont siaha do dávnej minulosti. Región sa stal známym pod menom Modrokamenská vinohradnícka oblasť. V súčasnosti vinári z okresu Veľký Krtíš produkujú širokú ponuku odrodových vín.

 

Podunajská vínna cesta sa nachádza v regióne ohraničenom mestami Komárno, Nové Zámky a Štúrovo. Z južnej strany susedí s Maďarskom, kde hranicu tvorí rieka Dunaj. Celý región leží v Podunajskej nížine. Táto oblasť má jedno špecifikum, a tým sú stolové odrody vína. V poslednej dobe je v regióne veľmi rozšírené pestovanie slovenských novošlachtencov, a to hlavne Devín a Dunaj.

 

Vínna cesta Záhorie sa rozprestiera na území okresov Malacky, Senica a Skalica. Spája 42 obcí, 11 vinárov a osem firiem najzápadnejšej časti Slovenska. Umiestnenie tohto rajónu na hranici s Dolným Rakúskom a Južnou Moravou vytvára dobré podmienky pre cezhraničnú spoluprácu.

 

Turnianska vínna cesta umožňuje spoznať históriu i súčasnosť Gemersko-Turnianskej oblasti. Využíva danosti málo známej, avšak v minulosti významnej vinohradníckej oblasti. Vínna cesta zahŕňa malopestovateľov viniča, malovýrobcov vína, poskytovateľov stravovacích a ubytovacích služieb, remeselníkov a združenia podieľajúce sa na rozvoji turizmu a cestovného ruchu v Slovenskom krase.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies