Viliam Tankó hľadá balans medzi boxerskou a politickou kariérou: Divákom v Bratislave sľubuje kvalitnú prestrelku

NETKY.SK • 18 December 2023, 12:00 • 2 min
Viliam Tankó hľadá balans medzi boxerskou a politickou kariérou: Divákom v Bratislave sľubuje kvalitnú prestrelku

Ak by ste sa pýtali, kto je v súčasnosti najlepším slovenským boxerom, dostali by ste množstvo odpovedí s jedným menom - Viliam Tankó. Rodák z Galanty má na svojom konte viacero pozoruhodných úspechov a na našom území patrí dlhodobo k absolútnej špičke. Jeho kvality si budú môcť fanúšikovia naživo pozrieť aj na podujatí The Ring 9 z dielne organizácie Patron Boxing, ktoré sa uskutoční 30. decembra 2023 v bratislavskom Dome Športu.

slovakia

left justify in out

Príprava pre neho nie je vôbec jednoduchá
“The Gypsy Warrior” sa koncom roka postaví proti Čechovi Mikeovi Juříkovi a bude sa na čo pozerať. Obaja sú odhodlaní predviesť čo najlepší možný výkon a tomu podriaďujú aj tréningový proces. Tankó to má ale o niečo náročnejšie. Od októbra je z neho totiž poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.

Moja príprava prebieha v pléne parlamentu. Celý týždeň máme schôdzu, čo znamená, že sa snažím stihnúť aspoň jeden tréning do dňa. Každé ráno chodím do telocvične,” exkluzívne nám bronzový medailista z Európskych hier v Baku 2015 objasnil aktuálnu situáciu, no ďalej doplnil: „Nedávno som sa zúčastnil majstrovstiev Slovenska, kde sa mi podarilo zvíťaziť a cítil som sa dobre. Teraz sa mi preto stačí udržiavať v ako-takej forme a bude to v pohode.

Život 28-ročného boxera sa kvôli zastupovaniu občanov otočil o 180 stupňov. Stále si zvyká na zmenu režimu a v istom ohľade musel ísť šport na vedľajšiu koľaj. „Je to veľmi náročné. Dostal som sa do nového prostredia, spoznávam to tu a snažím sa byť aktívny, aby som sa čo najviac naučil. Doteraz sme nemali žiadny časový rozvrh zasadaní, tak som v príprave musel improvizovať. Na ďalší rok je už ale harmonogram schôdzí vytvorený, čo mi pri tvorbe tréningového plánu veľmi pomôže. Viem, s čím mám rátať a podľa mňa to už bude pokojnejšie,” vysvetlil zverenec legendárneho Tomiho “Kida” Kovácsa, aké úskalia musí prekonávať pri kombinácii dvoch kariér.

 

Proti Juříkovi očakáva ostrú bitku

O momentálnom časovom vyťažení Viliama Tankóa svedčí aj fakt, že sme ho zastihli práve počas parlamentnej prestávky. Napriek tomu nezabúda, čo ho 30. decembra čaká. Do súboja proti “Hassbymu” ide s jasným nastavením. „Samozrejme, chcem vyhrať a verím, že sa mi to podarí. Svojho súpera veľmi dobre poznám. Viem, že je nižší a zároveň veľmi bojovný. Práve títo boxeri mi však vyhovujú. Myslím si, že s ním nebudem boxovať úplne technicky, ale ostro pobijeme,” zamyslel sa, čo od blížiaceho zápasu očakáva a takisto prezradil, v čom môže byť Juřík nebezpečný: „Dokáže vytvoriť veľký tlak a vo výmenách je nesmierne aktívny. To sú jeho silné stránky, na ktoré si musím dať pozor. Pochopiteľne, v hre je vždy aj nejaký lucky punch.

   

Okrem duelu pred domácim publikom má 15-násobný majster Slovenska ešte jeden veľký dôvod na radosť. S manželkou Vanessou totiž čakajú na príchod prvého potomka. Vianoce sa tak u nich budú niesť v špecifickom duchu. Poslednýkrát budú vo dvojici a navyše sa náš reprezentant nevyhne ani tradičnej predzápasovej diéte. „Bude to asi náročnejšie, keďže sme dúfali, že aspoň počas sviatkov si trochu oddýchneme. V poslednej dobe sme toho mali veľmi veľa, no box je niečo, čo ma napĺňa a nebude mi to robiť problém. Poznám svoje ciele a každý sa musí nejako obetovať, pokiaľ chce byť v živote úspešný,” povedal odhodlane.
 
Mladým talentom chce ukázať tú správnu cestu
Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa popri športovej dráhe Tankó vybral aj na tú politickú, bol ten, aby mladým športovcom s ťažkými životnými príbehmi podal pomocnú ruku. Sám si uvedomuje, aká dôležitá je podpora zvonku, keďže tiež si preskákal mnohými náročnými prekážkami. Jedným z dlhodobových problémov držiteľa troch bronzov z majstrovstiev Európy však boli sponzori, ktorých nemal nikdy dostatok.
 
Miestami to určite bolo veľmi frustrujúce. Vo farbách Slovenska som zbieral cenné úspechy, no aj tak som si nedokázal zarobiť. Potom som si ale uvedomil, že box môžem použiť k niečomu väčšiemu, a práve preto som začal študovať. Chcel som sa posunúť aj v inom ako športovom smere. Teraz vidím, že sa to oplatilo a nemusím rozmýšľať nad tým, či mi box vynáša alebo nie,” rozrozprával sa na tému financií a ďalej pokračoval: „Podľa mňa som bol zaujímavý artikel, ale vidíme, že dnes je veľký dopyt po bizáre. Pseudofighteri vystrájajú a za to dostávajú veľký balík. Ja som jednoduchší a nemyslím si, že toto je správna cesta k zárobku. Reprezentujem tú druhú časť, ktorá vidí krásu tohto športu a má úctu k súperom.” Aj inteligentný prístup môže byť atraktívny a pre našu spoločnosť môže mať ešte väčší prínos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Patron Boxing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies