Služobníci sú medzi najlepšími filmami vo výbere na Európsku filmovú cenu

NETKY.SK • 18 August 2020, 13:31 • 2 min
Služobníci sú medzi najlepšími filmami vo výbere na Európsku filmovú cenu

BRATISLAVA - Dráma Služobníci Ivana Ostrochovského je medzi najlepšími vo výbere na Európsku filmovú cenu. Slovensko-rumunsko-česko-írsky film rozpovedá príbeh dvoch študentov kňazského seminára v totalitnom Československu.

slovakia

left justify in out

 

Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu.

 

Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

 

Kladné ohlasy aj v ďalších uznávaných svetových médiách
„Som rád, že naša niekoľkoročná práca nevyšla naprázdno a že si ju v záplave filmov z celej Európy akadémia všimla. Rovnako ma potešilo, že špecifická slovenská téma dokázala upútať pozornosť filmárov z iných krajín a dúfam, že zaujme na jeseň aj našich domácich divákov,” povedal režisér Ivan Ostrochovský, ktorý sa do výberu na Európsku filmovú cenu dostal aj v roku 2015 so svojím hraným debutom Koza.

 

„Hoci sú Služobníci zasadení do roku 1980, do obdobia komunistického Československa počas éry studenej vojny, Ostrochovského zákerne štipľavý, vrcholne sebavedomý, mrazivo štýlový, druhý celovečerný film prináša príbeh, ktorý je nanajvýš platný a aktuálny aj pre dnešok,“ napísal v jednej z prvých recenzií po svetovej premiére na Berlinale o filme portál Screen International.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ipek Kutlug (@ipek_kutlug),

 

Čiernobiela dráma si vyslúžila kladné ohlasy aj v ďalších uznávaných svetových médiách ako Variety či The Hollywood Reporter. Realizáciu filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, fond Eurimages, rumunský fond CNC, český Státní fond kinematografie, Bratislavský samosprávny kraj a Rumunská televízia.

 

Uvedenie filmu odsunula pandémia koronavírusu

V prvom širšom kole výberu Európskej filmovej akadémie je tentoraz spolu 32 celovečerných filmov. Z majoritne slovenských filmov sa doň popri Ostrochovského Služobníkoch dostala aj dráma Nech je svetlo Marka Škopa a svoje miesto vo výbere majú aj dva minoritne koprodukčné tituly Šarlatán Agnieszky Holland a Pomaľované vtáča Václava Marhoula.

 

Nominácie na Európske filmové ceny oznámia 7. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville a víťazov vyhlásia na 33. ročníku slávnostného udeľovania cien 12. decembra v Reykjavíku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Sinema Psikopatı (@sinemaskopat),


Služobníci mali pôvodne do slovenských kín doraziť ešte v marci, distribučné uvedenie filmu však odsunula pandémia koronavírusu.

 

V slovenskej predpremiére drámu po prvý raz na Slovensku uvedú na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorý snímkou tento rok slávnostne otvoria. Do slovenských kín Služobníci vstúpia 12. novembra vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona