VIDEO Vojak a žena, ktorú zachránil v koncentračnom tábore oslávili 71 rokov prežitých spolu

NETKY.SK • 2 August 2017, 17:48 • 2 min
VIDEO Vojak a žena, ktorú zachránil v koncentračnom tábore oslávili 71 rokov prežitých spolu

DUNDEE - Keď 23-ročný John Mackay zachránil 20-ročnú Edith Steiner z Osvienčimu v roku 1944, ani nevedeli, že by spolu strávili zvyšok svojho života.

slovakia

left justify in out

John, ktorý kedysi utiekol z talianskeho vojnového tábora v Tobruku v Líbyi, po tom, ako sa vydával za talianskeho vojaka, bol súčasťou škótskeho komanda, ktorý oslobodil Edith, známu ako Eci, a mnoho ďalších odsúdených na smrť, z každodenných hrôz koncentračného tábora.

 

 

Stáli pred pravidelnou hrozbou popravy a boli tiež v tábore v rovnakom čase ako Josef Mengele, známy ako "Anjel smrti", notorický SS dôstojník a lekár preslávený jeho sadistickými pokusmi. Edith, ktorá sa narodila v regióne Székesfehérvár v Maďarsku, počas holokaustu stratila 39 členov svojej rodiny a iba ona a jej matka prežili.

 

Na tanečnú oslavu oslobodenia požiadal John priateľa, aby požiadal Edith, či s ním pôjde tancovať, ale poslala ho späť s odkazom, že prijme túto pozvánku len vtedy, ak príde samotný John. Prvý tanec bol začiatkom ich romantického príbehu, ktorý trval viac ako 70 rokov.

 

Vzali sa 17. júla 1946, a po návrate do Škótska, Edith a John vlastnili Atholl Arms Hotel v Pitlochry pred odchodom do Dundee. Mali tiež dve deti, Sharon a Petra. Pár na začiatku roka oslávili svoj 71. deň svätého Valentína, ale tri týždne pred ich výročím svadby Edith, bohužiaľ, zomrela vo veku 92 rokov. Hoci už nie je tu, ich neuveriteľný príbeh bude žiť navždy ako srdcervúca pripomienka toho, čo je to naozaj skutočná láska. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies