VIDEO: Záchranári na Floride stále pátrajú po ľuďoch v troskách zrútenej budovy

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 12:06 • 2 min
VIDEO: Záchranári na Floride stále pátrajú po ľuďoch v troskách zrútenej budovy

Záchranári naďalej pátrajú po ľuďoch, ktorí by mohli byť uviaznutí v troskách čiastočne zrútenej 12-poschodovej obytnej budovy vo floridskom Surfside.

slovakia

left justify in out

Štvrtkové nešťastie neprežila najmenej jedna osoba a 99 ďalších je stále nezvestných. Úradom sa podarilo lokalizovať 102 ľudí, ale presný počet osôb, ktoré sa v čase nešťastia nachádzali v budove, nie je známy. Záchranári vytiahli z trosiek desiatky preživších.

 

 



Záchranná operácia sa nezastavila ani s príchodom noci, pričom záchranári začali používať sonarové kamery a špeciálne vycvičené psy. Tímy sa usilujú dostať k obetiam z podzemného parkoviska pod budovou. Záchranári zaznamenali aj nejaké zvuky, avšak žiadne hlasy. Záchranná operácia je podľa úradov nebezpečná, keďže hrozí, že by na tímy mohli spadnúť ďalšie trosky. Úsilie pritom komplikujú aj neprestajný dážď a búrky.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Na Floride sa zrútila 12-poschodová budova, zomrel minimálne jeden človek

Rodiny obyvateľov budovy zúfalo očakávajú správy o svojich najbližších. Blízki nezvestných sa zhromaždili v neďalekom komunitnom centre, kde čakajú na informácie a obávajú sa najhoršieho. Úrady začali od príbuzných nezvestných osôb zbierať vzorky DNA pre prípad, že by v troskách našli ostatky.

 

 

„Hasiči a záchranári sú tam so svojím pátracím tímom a so svojimi psami. Sú v režime pátrania a záchrany a v tomto režime ešte chvíľu budú. Neustupujú. Idú do práce cez noc. Neprestávajú," povedal novinárom policajný riaditeľ Miami-Dade Freddy Ramirez.


Veľká časť Champlain Towers sa zrútila vo štvrtok nadránom. Príčina kolapsu 40-ročnej budovy zatiaľ stále nie je známa. Po záchrannej misii sa začne plné vyšetrovanie, avizovali úrady.

Budova prechádzala procesom „recertifikácie“ a vyžadovala si opravy, uviedli miestni predstavitelia. Starosta Surfside, ktoré sa nachádza severne od Miami, Charles Burkett informoval o prácach na streche budovy, podľa neho však nespôsobili kolaps. Odborníci, ktorí vlani skúmali budovu, uviedli, že je nestabilná a od 90. rokov minulého storočia sa prepadá.

Americký prezident Joe Biden schválil pre Floridu núdzovú deklaráciu, na základe ktorej Federálna agentúra pre zvládanie krízových situácií pomôže štátnym úradom pri poskytovaní pomoci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies