Cítite sa iný ako ostatní? Vaša jedinečnosť by mala byť zdrojom radosti a oslavy a nie odcudzovania a snahy zapadnúť

NETKY.SK • 5 Máj 2024, 16:00 • 2 min
Cítite sa iný ako ostatní? Vaša jedinečnosť by mala byť zdrojom radosti a oslavy a nie odcudzovania a snahy zapadnúť

Aj pozoruhodnejší ľudia v histórii sú iní. Urobili niečo výnimočné, čo nikto iný nikdy neurobil. Ľudia, na ktorých nikdy nezabudnete, majú niečo, čo ich odlišuje, či už ide o ľudské práva alebo oslavovanie ich vnútornej zvláštnosti. Ak celý svoj život stráviš vo všednosti a robíš to, čo robia všetci ostatní, nikto si na teba nespomenie. Ak však neustále robíte niečo iné, vyniknete.

slovakia

left justify in out

Byť iný nie je niečo, za čo by ste sa mali hanbiť. Ak sú ľudia urazení alebo vás nerešpektujú, je to preto, že ich vaša realita obťažuje. To je jasný signál, že musíte odísť a nájsť nových ľudí, ktorí si vás vážia.

Možno ste boli v škole šikanovaní alebo vylúčení. Alebo možno bola vaša rodina trochu odlišná od ostatných rodín – finančne, etnicky, nábožensky... Alebo ste sa možno veľa sťahovali a nikdy ste nemali príležitosť rozvinúť takú hĺbku priateľstva ako ostatné deti.
Nech je to čokoľvek, pravdepodobne ste veľa z detstva strávili osamotením. A v určitom bode cesty vás tieto skúsenosti priviedli k presvedčeniu, že ste „iní“ ako všetci ostatní. 

Jedinečná výhoda

Najpozoruhodnejší ľudia v histórii sú iní. Urobili niečo výnimočné, čo nikto iný nikdy neurobil. Ľudia, na ktorých nikdy nezabudnete, majú niečo, čo ich odlišuje, či už ide o ľudské práva alebo oslavovanie ich vnútornej zvláštnosti. Ak celý svoj život stráviš vo všednosti a robíš to, čo robia všetci ostatní, nikto si na teba nespomenie. Ak však neustále robíte niečo iné, vyniknete. Či už zverejňujete jedinečné videá na sociálne siete, alebo máte jedinečný vzhľad, ktorý vás oddeľuje od davu, môžete si vybudovať odkaz pre seba tým, že budete odlišní. Aby sa stali slávnymi, veľa ľudí sa často snaží odlíšiť...

Na to nemusíte vynakladať toľko myšlienok ani úsilia, pretože máte jedinečnú výhodu.

Viete pomôcť iným

Niekedy ľudia vynikajú svojou rasou, etnickým pôvodom, schopnosťami alebo iným faktorom. Je to obzvlášť ťažké, keď to, čo vás odlišuje, nie je normou alebo spoločensky prijateľné. Avšak bez ohľadu na to, čo vás robí jedinečnými, môžete ponúknuť jedinečný pohľad, ktorý možno zdieľať s ostatnými. Vegán môže zdieľať svoj pohľad na práva zvierat. Niekto, kto bojuje s duševným zdravím, môže ponúknuť empatiu, keď iný zápasí s ťažkými časmi. O svoj príbeh o prekonávaní prekážok sa môže podeliť aj človek, ktorý vyrastal v drsnejšom prostredí.

Byť iný jednoducho znamená, že viete niečo, čo môže pomôcť iným ľuďom učiť sa. Využite svoje skúsenosti na vzdelávanie, pomoc a pozdvihnutie ľudí. 

Úprimnosť a autentickosť k sebe

Jednou z výhod odlišnosti je, že ste k sebe verní. Keď ľudia neprijmú svoju jedinečnosť, stanú sa neautentickými alebo neúprimnými o tom, kým sú. Môžu dokonca skrývať svoju pravú identitu a ja. Avšak zmierenie sa so skutočnosťou, že ste jedinečný človek, vám umožní stať sa čestným a autentickým človekom. A úprimne povedané, to môže byť dôvod, prečo existuje určitý odpor iných ľudí. Ak zistíte, že máte nenávisť, môže to byť jednoducho preto, že pohŕdajú tým, že môžete byť svojim skutočným ja, zatiaľ čo oni stále cítia potrebu skrývať tento aspekt seba.

Ľudia, ktorí skrývajú svoje pravé ja, zvyčajne nenávidia ľudí, ktorí predvádzajú svoje pravé ja, pretože je to ich verzia, ktorou by chceli byť, ale ešte nie sú pripravení byť. Zostaňte však verní svojmu autentickému ja a pomôžte ľuďom dodať sebadôveru

Efekt reflektora

„Efekt reflektora“ – myslíte si, že si vás ľudia všímajú oveľa viac, ako v skutočnosti sú.
Efekt reflektora je jav, pri ktorom máme tendenciu veriť, že si nás ľudia všímajú oveľa viac, než v skutočnosti sú. Je to kognitívna zaujatosť a jeden z hlavných hnacích faktorov sociálnej úzkosti. 
Všetci zažívame svet vlastnými očami a z vlastnej perspektívy – život je náš vlastný film a my sme hlavnou postavou. Prirodzene, je pre nás ťažké vyjsť zo seba a uvedomiť si, že všetci ostatní vnímajú svet ako svoj vlastný film.

Ten trápny komentár, ktorý sme urobili minulú noc na večierku a ktorý nedopadol veľmi dobre? Šance sú, nikto si to nevšimol. A ak áno, už je to asi dávno zabudnuté. 
Celkovo sú ľudia príliš zaujatí sami sebou a vlastným príbehom na to, aby sa sústredili na naše veci. V skutočnosti je oveľa pravdepodobnejšie, že sa budú obávať toho, čo povedali alebo urobili, než aby nám venovali akúkoľvek pozornosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: declutterthemind.com, myonlinetherapy.com. titulná foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies