VIDEO Virtuálna prehliadka domu Anny Frankovej odhaľuje jej život počas vojny

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 18:37 • 2 min
VIDEO Virtuálna prehliadka domu Anny Frankovej odhaľuje jej život počas vojny

AMSTERDAM - Dom Anny Frankovej patrí medzi najpopulárnejšie pamiatky v Amsterdame. Teraz si ho môžu návštevníci prezrieť bez toho, aby sa v ňom reálne museli tlačiť s ostatnými ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 89. narodenín, ktoré by židovské dievča a autorka Denníka 12. júna oslávila, bola spustená virtuálna prehliadka, ktorá podľa tvorcov dokáže navodiť atmosféru doby, v ktorej Anna Franková žila. Prehliadka, ktorá vznikla pod hlavičkou múzea Domu Anny Frankovej, trvá asi 25 minút a turisti si pri nej môžu pozrieť v podstate rovnaké priestory ako pri reálnej prehliadke. S tou výnimkou, že je v miestnostiach vyobrazený pôvodný nábytok.

 

Virtuálna prehliadka bola vytvorená na základe rozsiahleho historického výskumu, preto by vybavenie malo zodpovedať tomu, ktoré sa v tajnom úkryte Frankovcov skutočne nachádzalo. Nábytok bol z domu odstránený potom, čo nacisti úkryt židovskej rodiny odhalili. Annin otec Otto, ktorý hrôzy vojny prežil a múzeum založil, si prial, aby miestnosti zostali aj po otvorení prázdne.

 

Narodeniny Anny Frankovej sú každoročne významným dňom, tento rok by oslávila už 89 rokov. Ale jej život skončil skoro. Bolo jej iba 15, keď zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Je to deň, ktorý nám pripomína hrôzy minulosti, ale je zároveň dôležité, že vďaka novým technológiám dokážeme príbeh Anny Frankovej rozprávať i ďalším generáciám.

 

Možno si ho virtuálne prejsť odkiaľkoľvek

 

V rámci virtuálnej prehliadky môžu návštevníci interagovať s najrôznejšími objektami v miestnostiach, ktoré vďaka špeciálnej technológii pôsobia veľmi reálne. V Anninej izbe sa nájde aj jej denník, ktorý bol vydaný knižne a stal sa hitom, aj keď opisuje smutné udalosti druhej svetovej vojny.

 

Je to unikátna skúsenosť, pretože sa dokážete do Anny skutočne vcítiť. Cítite jej nádeje, ale aj strach, keď musí byť ticho, pretože sa bojí, aby ju nikto nepočul, a nemôže sa pozrieť z okna, aby ju niekto videl.

 

Virtuálna prehliadka je zatiaľ k dispozícii napríklad v holandčine, angličtine, hebrejčine alebo nemčine. Nevšedný zážitok si však možno vychutnať odkiaľkoľvek, stačí si prehliadku stiahnuť zo stránok vývojárov do zariadenia na virtuálnu realitu od Samsungu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies