VIDEO V Demänovskej Doline horí hotel: Zasahuje 40 hasičov, zomrel 64-ročný muž

NETKY.SK • 6 Október 2015, 06:00 • 2 min
VIDEO V Demänovskej Doline horí hotel: Zasahuje 40 hasičov, zomrel 64-ročný muž

JASNÁ – Pri požiari hotela v Demänovskej Doline, ktorý vypukol dnes ráno o pol štvrtej, zahynul 64-ročný muž z okresu Žilina. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Miroslavy Ondrichovej z objektu evakuovali vyše 130 osôb, dve pomocou výškovej techniky. "Viacero osôb sa nadýchalo splodiny horenia," uviedla.

 

Záchranári preto previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši šesť ľudí, osemmesačné dieťa, štyroch mužov vo veku 31, 47, 53 a 54 rokov a jednu 44-ročnú ženu. Okrem toho museli dvoch ľudí ošetriť na mieste, priblížil hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

 

Príčinu vzniku požiaru bude zisťovať expertízna skupina. "Hasiči požiar stále hasia," ozrejmila Ondrichová.

Doplnila, že pri požiari zasahuje 40 hasičov z Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, z Ružomberka, Dolného Kubína, Tvrdošína, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a z Popradu s vyše 15 kusmi hasičskej techniky.

 

 

Ľudia, ktorých evakuovali pre požiar, sú ubytovaní vo vedľajšom hoteli

Ľudia, ktorých museli dnes nad ránom evakuovať pre rozsiahly požiar v hoteli Junior Jasná, sú zatiaľ ubytovaní vo vedľajšom hoteli Družba. Mnohí z viac ako 130 ľudí si z izieb nestihli vziať ani svoje osobné veci, niektorí sa v okolí hotela pohybujú len v županoch, či pyžamách a šľapkách. „V noci sme sa zobudili len na buchot v radiátoroch, taký zvláštny zápach, zrazu sme vonku videli dym, nevedeli sme, čo sa deje. Mysleli sme si, že niekde len horí, len vyjdeme na chvíľu von a niekde sa to lokalizuje. Všetky veci nám však ostali vo vnútri a my sme ostali vonku len v pyžamách a bunde, niektorí len v šľapkách,“ priblížila so slzami v očiach Bratislavčanka Ľubica Kajzerová, ktorá dnes mala odísť z pobytu domov.

 

Z izieb potom začali vybiehať ľudia, aj recepčný podľa nej behal po chodbách hotela a vyháňal ich z izieb. Ubytovaní hostia sa momentálne pre likvidáciu požiaru nedostanú ani k autám, takže nemôžu odísť domov. „Autá tam máme zablokované, takže musíme čakať, čo bude ďalej,“ dodala Kajzerová, ktorá bola na pobyte s manželom. Pri recepcii hotela Družba sú aj rodiny s malými deťmi, ktoré prišli tiež o všetko.

 

Polícia okolie požiaru uzavrela. „Zhruba o 3.30 h nám bol nahlásený požiar, po tejto informácii sme zmobilizovali hliadky, poslali sme ich do danej lokality, aby sme zabezpečili plynulý výkon pre hasičov, bezpečnosť a priechodnosť ciest. Došlo k bezpečnej evakuácii ľudí do vedľajšieho hotela, išlo o 135 vrátane personálu. Päť ľudí bolo odvezených do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, z toho jedno dieťa,“ doplnil riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Liptovskom Mikuláši Jaroslav Harant.

 

Polícia podľa neho zabezpečila ubytovanie aj stravu pre postihnutých ľudí a každého vypočúvajú, aby zistili, aké doklady pri požiari stratili. Následne im vydávajú aj náhradné potvrdenia namiesto občianskych a vodičských preukazov. V hoteli boli aj piati zahraniční turisti, dvaja z Ukrajiny a traja Česi. „Spravidla tí ľudia prišli o všetko, dokonca zabezpečujeme aj otváranie áut, keďže si na izbách nechali kľúče od vozidiel. Evakuácia bola veľmi rýchla, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch,“ zdôraznil Harant s tým, že evakuovaní ľudia môžu dnes aj v noci ostať vo vedľajšom hoteli Družba.

 

Požiar hotela v Demänovskej doline momentálne stále likviduje 40 hasičov s viac ako 15 kusmi techniky z Liptovského Mikuláša, Liptovského Hrádku, z Ružomberka, Dolného Kubína, Tvrdošína, zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline a z Popradu. „Zásah je náročný, keďže vodu musíme dovážať z 300 metrov vzdialenej nádrže, ide o veľký objekt, využívame aj výškovú techniku, samozrejme s použitím dýchacích prístrojov. Vykonávame momentálne lokalizáciu požiaru,“ priblížil riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline Jaroslav Kapusniak. Požiar sa podľa neho rozšíril z kuchyne a prešiel do prvého a druhého nadzemného podlažia, odkiaľ sa rozšíril aj na strešnú konštrukciu. Cez okná vidno šľahajúce plamene, požiar a jeho likvidáciu v okolí sledujú desiatky ľudí.

 

Pri prehľadávaní priestorov hasiči objavili v jednej z izieb nehybné telo muža, ktoré pravdepodobne usmrtil dym. Išlo o 64-ročného muža z okresu Žilina. „Muž nejavil známky života, naši príslušníci sa pokúsili o jeho resuscitáciu do príchodu rýchlej lekárskej pomoci, avšak bezúspešne,“ dodal Kapusniak. Predpokladá, že hasičom sa podarí požiar zlikvidovať ešte dnes. Príčinu jeho vzniku bude skúmať expertízna skupina.

 

Na miesto dorazila aj starostka Demänovskej doliny spolu s posádkou Červeného kríža. So sebou priniesli oblečenie a ďalšie veci, ktoré postihnutým ľuďom poskytnú v prípade potreby.

 

Feik: Správa o požiari hotela JUNIOR patrí k najsmutnejším v mojom živote

 

Člen dozornej rady spoločnosti Hotely mládeže Slovakia (HMS) Michal Feik považuje informáciu o dnešnom požiari hotela JUNIOR v Demänovskej doline, pri ktorom museli evakuovať približne 140 ľudí a o život prišiel aj jeden hosť, za jednu z najsmutnejších správ svojho života. Napísal to vo vyjadrení na sociálnej sieti.

 

"Keď som v roku 2008 nastúpil do predstavenstva Hotelov mládeže Slovakia, hotel bol už predaný. Podarilo sa nám vypovedať kúpnu zmluvu a navrátiť ho do majetku HMS. Nemali sme prakticky žiadne finančné prostriedky na investície. A tak vďaka nadšeniu zamestnancov a ich skvelému ľudskému prístupu sa darilo každoročne zvyšovať obsadenosť. Veľkú časť zarobených peňazí sme investovali späť do hotela," uviedol Feik.

 

V hoteli podľa neho zrekonštruovali wellness centrum, parkovisko, okná, kompletne vymenili kotolňu, zariadili nové kongresové sály a tento rok mali byť zrekonštruované všetky kúpeľne. "Hotel mal medzi klientmi mimoriadnu obľúbenosť a vďaka tomu dosiahol minulý rok takmer 80-percentnú celoročnú obsadenosť. To všetko najmä vďaka úžasnému prístupu skvelých ľudí pod vedením riaditeľa, skvelého človeka a priateľa Rada Chovančíka. S láskou a oduševnenosťou, s prístupom ako k vlastnému dieťaťu. Tento víkend tam mala svoje zasadnutie Študentská rada vysokých škôl. Dlho do rána sme diskutovali v bare a do pol tretej hrali pri recepcii Človeče, nehnevaj sa. Keď som odtiaľ v nedeľu odchádzal, ani v tom najhoršom sne by mi nenapadlo, že to bolo naposledy. Zatiaľ. Vieme totiž, že ten hotel znovu vyrastie!" napísal Feik na sociálnej sieti.

 

Predseda predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, a.s., Karol Klobušický TASR informoval, že za najtragickejšie považujú vyhasnutie jedného ľudského života. "Je nám ľúto vzniknutej situácie. Zatiaľ nemáme presnú informáciu o koho ide. Žiaľ, v tejto chvíli nemáme ani bližšie informácie o príčinách vzniku požiaru. Predpokladá sa, že požiar by mali uhasiť v priebehu dňa," uviedol Klobušický.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies