VIDEO Toto je revolúcia v technológiách, telefóny tenké ako papier!

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 11:41 • 2 min
VIDEO Toto je revolúcia v technológiách, telefóny tenké ako papier!

Kalifornia – Vedci z technologického inštitútu (Caltech) vyvinuli fotoaparát, ktorý nepotrebuje optické šošovky. Na zaostrenie snímok využíva fázové oneskorenie svetla prichádzajúceho z rôznych strán.

slovakia

left justify in out

Aj napriek tomu, že sa pracovníci snažili vyvinúť čo najtenšie telefóny, vždy ich snaha zlyhala na veľkosti šošoviek fotoaparátu, ktoré sú potrebné na správne smerovanie svetelných lúčov k snímaciemu čipu. Nový spôsob snímania obrazu však túto bariéru odstránil. Preto myšlienke tenučkých mobilov ako papier už nič nebráni.

 

Mobily budú jednoducho zbavené hrubých šošoviek na snímanie obrazu, keďže v dnešnej dobe je možné vyrobiť úplne ploché reproduktory ako aj mikrofóny. Hrúbka smartfónov môže byť čoskoro skutočne rekordne malá.

 

„Vytvorili sme jednu tenkú kremíkovú fotonickú vrstvu, ktorá emuluje šošovku a snímač digitálneho fotoaparátu, čím sa zníži hrúbka a výrobné náklady digitálnych fotoaparátov. Táto vrstva môže napodobňovať bežné objektívy, taktiež sa pomocou jednoduchého nastavenia dokáže okamžite zmeniť z rybieho oka na teleobjektív,“ povedal člen výskumného tímu Ali Hajimiri.

 

 

Optický objektív ohýbajúci prichádzajúce svetlo, ktorý zaostruje obraz na snímaciu plochu, už nové šošovky mať nebudú. Pracovníkom sa podarilo vytváriť ultratenké optické fázové pole (OPA), ktoré optimalizuje dopadajúce svetelné lúče aj bez prídavnej optiky. OPA dokáže samostatne aplikovať na svetlo fázový posun. Svetelné vlny prijímané všetkými prvkami poľa, prichádzajúce zo všetkých smerov sa navzájom rušia s výnimkou jedného.

 

Tento revolučný objav má potenciál aj v astronómii, svojimi vylepšenými vlastnosťami je schopný nasnímať akýkoľvek obraz, aj keď zatiaľ len rozostretý s nízkym rozlíšením.

 

Pokrok má výrazne zjednoduchšiť aj optické vlastnosti kamery, ktoré môžu byť v budúcnosti ovládané tenkou fotonickou vrstvou bez akéhokoľvek mechanického pohybu.

 

„Aplikácie sú nekonečné. V dnešných smartfónoch je fotoaparát častým komponentom, ktorý obmedzuje ich tenkosť. Ak našu technológiu dostaneme do väčšieho rozmeru, môžu sa stať objektívy a hrubé telefóny prežitkom. Riadené fotonické vrstvy sa potom budú môcť využiť aj v astronómii v podobe ultraľahkých a ultratenkých plochých teleskopov,“ uviedol ďalší člen výskumného tímu Behrooz Abiri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies