VIDEO Nedeľňajšie zemetrasenie v Taliansku pripravilo o domov vyše 25-tisíc ľudí

NETKY.SK • 31 Október 2016, 08:49 • 2 min
VIDEO Nedeľňajšie zemetrasenie v Taliansku pripravilo o domov vyše 25-tisíc ľudí

RÍM - Desiatky ľudí utrpeli zranenia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,6, ktoré dnes zasiahlo stredné Taliansko a spôsobilo rozsiahle materiálne škody.

slovakia

left justify in out

Úrady dosiaľ nenahlásili žiadne obete na životoch, zranenia však utrpelo najmenej 20 ľudí. Obyvatelia, ktorí prišli o príbytky, budú dočasne premiestnení do pobrežných oblastí a ubytovaní v hoteloch. Bez elektrickej energie zostalo približne 15.000 ľudí, pričom mnohí z nich nemajú prístup k zdrojom pitnej vody.

 

Najväčšie materiálne škody na historických pamiatkach boli napáchané v stredovekom meste Norcia ležiacom v Umbrii, ktoré bolo najbližšie k epicentru zemetrasenia. Došlo tu k zničeniu dvoch kresťanských chrámov - Baziliky sv. Benedikta zo 14. storočia a Konkatedrály sv. Márie Argentejskej zo 16. storočia.

 

V Norcii sa zrútili aj rozsiahle úseky rímskych mestských hradieb, ktoré boli poškodené už počas predchádzajúcich otrasov 26. októbra, ako aj augustového zemetrasenia. Veľmi rozsiahle škody boli zaznamenané v dedine Arquata del Tronto, pričom úrady nevylučujú, že obec by mohla za týchto okolností aj zaniknúť.

 

Nedeľňajšie zemetrasenie s magnitúdou 6,6 bolo najsilnejším v Taliansku od roku 1980, keď krajinu postihli otrasy s magnitúdou 6,9 a v okolí mesta Neapol si vyžiadali zhruba 3000 obetí na životoch. Taliansky premiér Matteo Renzi prisľúbil, že jeho vláda podporí obnovu zničených budov v najširšej možnej miere.

 

Taliansko znovu vybuduje všetko vrátane domov, kostolov a podnikov zničených zemetraseniami, z ktorých najnovšie s magnitúdou 6,5 dnes zasiahlo stred krajiny a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Uviedol to podľa agentúry DPA taliansky premiér Matteo Renzi.

 

"Na rekonštrukciu použijeme všetky potrebné prostriedky," povedal dnes Renzi s odkazom na snahy Ríma prekročiť povolený limit pre schodok v rozpočte stanovený EÚ vzhľadom na skutočnosť, že Taliansko potrebuje dodatočné finančné prostriedky na rekonštrukciu po sérii zemetrasení, ktoré ho v ostatnom čase postihli.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 6,5, ktoré zasiahlo strednú časť krajiny, bolo vôbec najsilnejším v Taliansku od roku 1980. Podľa Renziho si nevyžiadalo obete na životoch, ale vo viacerých mestách spôsobilo rozsiahle škody, a to najmä na historických pamiatkach a obydliach.

 

img

 

Podľa náčelníka miestnej civilnej ochrany zostalo v dôsledku zemetrasenia bez dodávok elektrickej energie približne 15.000 ľudí. Okrem toho sú v postihnutých oblastiach problémy so zásobovaním obyvateľstva pitnou vodou.

 

Podľa talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie (INGV) k zemetraseniu došlo o 07.40 h SEČ a jeho epicentrum sa nachádzalo v Národnom parku Sibillini, hornatej oblasti ležiacej v regiónoch Marche a Umbria, približne 120 kilometrov severovýchodne od Ríma.

 

img

 

"V tejto chvíli nemáme nijaké správy o obetiach. Desiatky ľudí utrpeli ľahké zranenia s výnimkou jednej osoby, u ktorej sú zranenia ťažšie," uviedol na tlačovej konferencii šéf talianskej civilnej ochrany (Protezione Civile) Fabrizio Curcio. Dodal, že v dôsledku zemetrasenia sa zrútilo množstvo budov a bolo nutné uzavrieť niekoľko ciest.

 

Veľké škody napáchalo zemetrasenie v starobylom meste Norcia, kde sa zrútila katedrála sv. Benedikta zo 14. storočia, z ktorej zostalo stáť iba priečelie. Zemetrasenie tiež poškodilo mestské hradby a kostol Panny Márie známy freskami z 15. storočia.

 

Menšie škody zanechalo po sebe zemetrasenie aj v stredovekom meste Umbria.

 

"Všetko sa zrútilo, vidím len kúdol dymu, je to katastrofa," uviedol pre agentúra ANSA starosta obce Ussita, kde zemetrasenie spôsobilo veľké materiálne škody.

 

K najnovším otrasom pôdy v strednom Taliansku došlo približne 30 kilometrov od obce Amatrice, kde si zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré túto oblasť zasiahlo 24. augusta, vyžiadalo 236 obetí na životoch.

 

Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Perugia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Nemecké geologické Helmholtzovo centrum.

 

 

Podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra (EMSC) malo zemetrasenie magnitúdu 6,5 až 6,6 a jeho epicentrum sa nachádzalo 132 kilometrov severovýchodne od talianskej metropoly Rím a 67 kilometrov východne od mesta Perugia.

 

Zemetrasenie uvedenú oblasť zasiahlo včera o 07.40 h SEČ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies