VIDEO Slovenský imám Hasna: obeťami terorizmu sú aj moslimovia a fanatikov má každá viera

NETKY.SK • 29 Január 2018, 19:21 • 2 min
VIDEO Slovenský imám Hasna: obeťami terorizmu sú aj moslimovia a fanatikov má každá viera

BRATISLAVA – Fanatici nie sú len medzi moslimami. Tí majú sami obavy z terorizmu a boli v západnej Európe jeho častými obeťami. A nie je pravda, že ženy sú v islame menejcenné. Vysvetľoval nám to imám Mohamad Safwan Hasna, ktorý pôsobí v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Niektoré rozdiely v prístupe moslimov k spoločenským otázkam sú podľa M. Hasnu dané viac kultúrnou tradíciu ako samotným náboženstvom. V koráne napríklad nevidí žiadne konkrétne prvky, ktoré by obmedzovali ženy. Ak ich tam vidí niekto iný, je to vec odlišnej interpretácie, ale tak je to podľa neho aj so Starým a Novým zákonom (t. j.  s judaizmom a kresťanstvom).

 

Imám Hasna je otvorený a kultivovný človek, pôvodom zo Sýrie a rozhovor nám ochotne poskytol na okraj diskusného podujatia Fóra náboženstiev sveta Slovensko v Bratislave. Okrem neho sa na diskusii o zúčastnili aj zástupcovia evanjelickej, katolíckej a židovskej (liberálnej) komunity.

 

Terorizmus, ktorý vo forme rôznych útokov zažíva západná Európa, podľa neho vzbudzuje obavy aj u moslimov, pretože „keď sa takíto ľudia vyhadzujú na  námestiach, tak nerobia rozdiely“. Pripomenul, že moslimovia boli medzi obeťami nedávnych útokov v Belgicku, Madride, Londýne, Paríži aj v iných mestách Francúzska.

 

 

Islamský štát podľa neho treba považovať za mocenskú štruktúru a nevnímať ho „v rovine viery“, ktorou sa iba zaštiťuje. Najväčšími obeťami tohto hnutia na ním ovládaných územiach boli opäť moslimovia. Na poznámku o genocídnom vyháňaní kresťanov a jezídov z ich domovov imám odpovedal poukázaním na podobné činy, ktoré páchali aj jezídi na moslimoch. V prvopočiatku však boli vinníkmi celej situácie Američania s ich inváziou do Iraku.

 

Čo môžu robiť ľudia v jeho postavení s problémami týkajúcimi sa radikalizmu či vzájomnej nedôvery rôznych vierovyznaní? „Naša úloha z pohľadu islamu je robiť osvetu aj v našich radoch,“ povedal M. Hasna. „My často odsudzujeme tieto útoky; je to zložitá situácia, ťažko sa to vyvracia,“ konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies