Ministrovi školstva dochádza trpezlivosť, deti chce čo najrýchlejšie poslať do lavíc

NETKY.SK • 1 December 2020, 17:47 • 2 min
Ministrovi školstva dochádza trpezlivosť, deti chce čo najrýchlejšie poslať do lavíc

BRATISLAVA – Ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu Branislavovi Gröhlingovi (SaS) dochádza trpezlivosť v otázke otvárania škôl pred vianočnými sviatkami.

slovakia

left justify in out

Povedal to pred dnešným rokovaním ústredného krízového štábu, kde predložil plán návratu žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov do lavíc. Ten vypracoval na základe výzvy premiéra Igora Matoviča. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí pred krízovým štábom reagoval, že jeho koaličný kolega však nesplnil zadanie. 

 

Gröhling však jasne povedal, že nie je možné pretestovať všetkých 100 percent, teda žiakov, učiteľov a rodičov detí. "Oslovili sme samosprávy, zriaďovateľov, aby nám pomohli s realizáciou. Ale nie je možné, aby sme otestovali niekde okolo 1,5 milióna ľudí," povedal šéf rezortu.

 

Prečítajte si tiež: Školy nechcú plošné testovanie žiakov, predstavili vlastné riešenie

 

Dodal, že návrh pripravil v spolupráci so zástupcami samospráv, cirkevnými, ale aj súkromnými zriaďovateľmi škôl, so zástupcami školských organizácií aj s odborníkmi na zdravotníctvo. Z návrhu vyplýva, že dohodli stanovili hranicu 70 percent, ktorá by stačila na to, aby sa škola otvorila.

 

img
 

Na krízový štáb prišiel Gröhling s tým, že už v priebehu víkendu by sa na školách mohlo začať pilotne testovať, do ktorého sa majú podľa ministra zapojiť desiatky škôl prevažne v okresoch na Západe Slovenska.

 

"Tie by sme vedeli počas víkendu pretestovať. Potom by sme sa pozreli na to, ako to funguje, a vedeli by sme to upraviť v januári," priblížil minister.

 

Podľa Gröhlinga by sa do škôl mali vrátiť najmä žiaci z týchto regiónov. Minister si však nevie predstaviť, ako by sa zvládlo pretestovať všetkých tak, ako bolo pôvodne navrhnuť.

 

Branislav Gröhling (SaS) v pondelok ráno poslal členom ústredného krízového štábu (ÚKŠ) realizovateľný plán, podľa ktorého by sa mohli žiaci čo najbezpečnejšie a v čo najkratšej dobe vrátiť do škôl. Avšak zasadnutie bolo zrušené s tým, že sa uskutoční v utorok. 

 

Mohlo by vás: Matovič predostrel podmienky, za akých sa môžu žiaci vrátiť do škôl ešte pred sviatkami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona