Japonsko zaviedlo odchodovú daň: Zaplatia ju všetci, ktorí opustia krajinu

NETKY.SK • 11 Január 2019, 20:17 • 2 min
Japonsko zaviedlo odchodovú daň: Zaplatia ju všetci, ktorí opustia krajinu

Japonsko zaviedlo alternatívnu verziu pobytovej dane. Hovorí sa jej odchodová a činí v prepočte asi 8 eur. Platiť ju bude úplne každý pri opustení krajiny, bez ohľadu na národnosť.

slovakia

left justify in out

Vybrané peniaze majú byť využité na vylepšenie turistickej infraštruktúry, teda okrem iného hotelové kapacity a podobne, uviedol server Daily Mail.

 

Japonská vláda očakáva, že by na dani mohla ročne zarobiť až 50 miliárd jenov. Tie by mali byť investované na zlepšenie infraštruktúry, okrem navýšenia hotelových kapacít tiež na urýchlenie procesu pri imigračnej kontrole na letisku alebo na propagáciu menej známych turistických cieľov.

 

Odchodová daň je viazaná k letenke a zaplatí ju úplne každý bez ohľadu na národnosť, výnimkou sú deti do dvoch rokov.

Niet divu, že chce Japonsko získať viac peňazí z turistov, vlani krajinu vychádzajúceho slnka navštívilo rekordných 30 miliónov cudzincov, väčšina z nich bola z Ázie, najmä z Číny, Južnej Kórei a Taiwanu.

 

img

 

Do roku 2020, kedy sa v Japonsku konajú olympijské hry, by malo číslo stúpnuť ešte o ďalších 10 miliónov.

 

Hoci hlavné turistické ciele, ako sú Tokio či bájna hora Fudži, zostávajú na špičke obľúbenosti, zahraniční návštevníci začínajú pomaly objavovať aj iné miesta. A niekedy sa jedná o skutočné prekvapenie. Takým príkladom je pláž Chichibugahama na ostrove Šikoku, ktorá bola ešte pred pár rokmi v podstate neznáma. Pre výjavy pri západe slnka si ju ale obľúbili mnohí amatérski fotografi.

 

Japonsko nie je jedinou krajinou, ktorá využíva odchodovú daň. Uplatňujú ju tiež Čína, Kostarika, Libanon, Mexiko alebo Švédsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies