VIDEO Šešelj pred súdom v Belehrade spálil vlajku Chorvátska

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 18:59 • 2 min
VIDEO Šešelj pred súdom v Belehrade spálil vlajku Chorvátska

BELEHRAD 1. apríla (SITA/AP) - Prokuratúra v srbskej metropole Belehrad oznámila vznesenie obvinení voči krajne pravicovému lídrovi Vojislavovi Šešeljovi, ktorý v stredu pred budovou súdu spálil chorvátsku štátnu zástavu.

slovakia

left justify in out

Podľa svojich slov tak pred očami desiatok ľudí spravil na protest proti spáchaniu zločinov na Srboch zo strany Chorvátov. Šešelj, ktorého minulý rok prepustili z väzby v Holandsku, pritom prišiel na súd vypovedať v rámci procesu so straníckym kolegom stíhaným za spálenie vlajok EÚ, NATO, USA a Kosova koncom roka 2012. Ultranacionalista zároveň Chorvátsku republiku označil za ustašovskú v odkaze na chorvátsky režim spolupracujúci počas druhej svetovej vojny s nemeckými nacistami.

 

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v pondelok oznámil zrušenie podmienečného prepustenia Šešelja a povolal ho späť do Haagu pre porušenie podmienok pobytu na slobode. Jeho dôvodom bol zlý zdravotný stav obžalovaného, ktorý trpí rakovinou hrubého čreva rozšírenou do pečene. Šešelj od návratu domov v novembri 2014 urobil niekoľko kontroverzných vyhlásení vrátane obhajovania nacionalizmu počas krvavého rozpadu Juhoslávie v médiách. Okrem toho tiež skonštatoval, že do Haagu sa už nikdy nevráti. 

 

ICTY Šešelja súdi za celý rad závažných zločinov, ktorých sa údajne dopustil počas vojen v Juhoslávii pred 20 rokmi na nesrbskom obyvateľstve. Šešelja obvinili z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a etnických čistiek v rozsiahlych častiach Bosny, Chorvátska a srbskej severnej provincie Vojvodina. Do rúk tribunálu sa vydal ešte v roku 2003, na začiatok procesu však musel čakať až do roku 2007 a termín vynesenia rozsudku je momentálne nejasný. Žalobcovia v jeho prípade navrhujú potrestať ho 28-ročným pobytom vo väzení. Šešelj akúkoľvek vinu popiera.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies