VIDEO Hazardér! S dronom natáčal v nebezpečnej blízkosti pristávanie lietadla

NETKY.SK • 7 Február 2018, 15:08 • 2 min
VIDEO Hazardér! S dronom natáčal v nebezpečnej blízkosti pristávanie lietadla

Video tesného preletu malého dronu nad pristávajúcim lietadlom v Las Vegas pobúrilo laickú i odbornú verejnosť. Autorovi hrozí vysoká pokuta, prípadne väzenie.

slovakia

left justify in out

Video sa dostalo na verejnosť minulý týždeň  a vidno na ňom, že pilot dronu sa dostal do nebezpečnej blízkosti (niekoľko desiatok metrov) k pristávajúcemu airbusu spoločnosti Frontier, píše server Novinky.cz. Podľa manévrov šlo o malý závodný dron.

 

Aj ten však môže spôsobiť problémy a ohroziť životy ľudí v lietadle. Porušenie zákazu prevádzkovania bezpilotných lietadiel v blízkosti letísk je preto striktne odsudzované nielen verejnosťou, ale aj samotnými majiteľmi dronov a ich výrobcami, pretože to na nich vrhá zlé svetlo.

 

Kedy bol záznam uskutočnený, nevedno. Podľa máp nadšenci zistili, že sa tak stalo asi 5 kilometrov pred lasvegaským letiskom. 

 

Video zverejnili minulý týždeň v uzavretej skupine 1% FPV (first-person view). Tam sa združujú piloti dronov, ktorí natáčajú veľmi blízke prelety svojich strojov okolo rôznych objektov. 

 

Piloti sa však sústreďujú skôr na adrenalínové zábery než na porušovanie zákona. Práve preto sa video nakoniec dostalo na verejnosť. Otázkou zostáva, kto je jeho autorom. Záznam zevrejnil James Jayo Older (a potom rýchle zmazal) s tým, že ho našiel na SD karte. Po kritike napísal, že nie je autorom videa, že ho natočil jeho kamarát.

 

Po skutočnom autorovi, ktorý porušil niekoľko obmedzení a zrejme tiež federálny zákon, teraz pátra americký úrad pre letectvo v spolupráci s FBI. Hrozí mu pokuta až 250-tisíc dolárov a v krajnom prípade odňatie slobody až na tri roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies