VIDEO Rozhodca Kassai sa zapísal do histórie

NETKY.SK • 14 December 2016, 15:14 • 2 min
VIDEO Rozhodca Kassai sa zapísal do histórie

SUITA - Viktor Kassai ako prvý rozhodca v histórii futbalu použil v súťažnom zápase organizovanom Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) videozáznam ako pomôcku pri posúdení spornej situácie.

slovakia

left justify in out

Maďarský arbiter v 31. minúte stredajšieho prvého semifinále majstrovstiev sveta klubov v japonskej Osake medzi Atléticom Nacional a Kašimou Antlers nemal stopercentnú istotu o tom, či obranca kolumbijského mužstva Orlando Berrio fauloval v šestnástke Daiga Nišiho. Japonec síce bol v postavení mimo hry, ale nejavil záujem o loptu. Kassai podišiel k postrannej čiare, pozrel si záznam celej akcie, čo trvalo asi 30 sekúnd, a potom ukázal na biely bod. Šoma Doi z neho otvoril skóre duelu, ktorý japonský majster dotiahol do víťazného konca (3:0).


"Plynulosť zápasu sa narušila, ale ak to má priniesť jasné rozhodnutie, potom je to dobrá vec. Samozrejme, je na pováženie, čo by sa stalo, keby to malo byť viackrát za zápas," poznamenal po stretnutí tréner historicky prvého japonského finalistu podujatia Masatada Išii. Ako to už býva, jeho náprotivok Reinaldo Rueda videl situáciu trochu inak: "Berrio sa dostal do kontaktu s hráčom. Nebolo to zámerné a súperov hráč ani nespadol, napriek tomu z toho rezultoval gól v našej sieti. Narušilo to disciplínu v našich radoch, čo sa bežne nestáva."

 


MS klubov sú prvým podujatím na tejto úrovni, na ktorých sa rozhodcovia môžu v plnej miere spoľahnúť na videozáznam. Systém videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime. VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia - v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies