VIDEO Muža ázijského pôvodu brutálnym spôsobom vyviedli z lietadla, spoločnosť vinia z rasizmu

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 16:23 • 2 min
VIDEO Muža ázijského pôvodu brutálnym spôsobom vyviedli z lietadla, spoločnosť vinia z rasizmu

CHICAGO - Cestujúceho násilne vytiahli z lietadla, aj napriek tomu, že mal riadne zakúpenú letenku, nebolo pre neho voľné miesto.

slovakia

left justify in out

Muž (69) ázijského pôvodu David Dao si za letenku riadne zaplatil, no napriek tomu ho pracovníci bezpečnostnej služby letiska vyviedli von. Tento incident sa odohral na palube lietadla spoločnosti United z Chicaga do Louisville. 

 

Správanie pracovníkov bolo nanajvýš odsúdenia hodné a neprijateľné. Muži vytiahli Ázijca zo sedadla a otrasným spôsobom ho vliekli k východu. Cestujúci ostali v šoku z ich správania. Jedna žena ich dokonca prosila, aby sa k mužovi nesprávali tak hrubo, no oni na jej prosby absolútne nereagovali. Jeden z cestujúcich pracovníkov ich dokonca pochválil za dobre odpracovanú robotu.

 

Celé toto nedorozumenie vzišlo z toho, že aerolinky predávajú viac leteniek na jeden let ako je skutočná kapacita lietdla. Spoliehajú sa na to, že na let nenastúpi plný počet cestujúcich a tak sa chcú spoločnosti vyhnúť prázdnym sedadlám na svojich letoch. V Amerike sa toto považuje za úplne bežnú prax.

 

 

Ak má lietadlo kapacitu napríklad 200 miest, spoločnosť predá 205 na konkrétny let. V prípade, že z akéhokoľvek dôvodu nedostaví na príklad 5 pasažierov, poletia tí, ktorí sú kvázi navyše. Ak sa dostavia všetci, nájdu dobrovoľníkov, ktorí sa vzdajú svojho miesta v prospech inej osoby.

 

Aerolinky týchto dobrovoľníkov odmenia dvojnásobnou sumou letenky, to však maximálne vo výške 675 USD, ak ich dopravia na miesto príletu do nanajvýš dvoch hodín.  Ak je omeškanie dlhšie, výška kompenzácie môže dosiahnuť až 1350 USD.

 

V tomto prípade išlo o doslova nedobrovoľníkov, ktorých si zvolili sami zamestnanci, aby uvoľnili štyri miesta palubnému personálu, ktorí mali obslúžiť nasledujúci let. Keďže nikoho ochotného nenašli tak si jednoducho vybrali.

 

Muž, ktorého vyvliekli násilím von bol doktor, ktorý sa im snažil vysvetliť, že na ďalší deň má dôležité stretnutia so svojimi pacientmi, no ale ani to ich neodradilo a aj napriek tomu ho vyhodili. Ostatní traja vystúpili bez problémov, no štvrtý svoje miesto odmietol opustiť. Momentálne letecká spoločnosť čelí obrovskej kritike verejnosti a zlej reklame.

 

Množstvo ľudí sa na základe tohto incidentu rozhodlo zrušiť svoje už zakúpené letenky s vyjadrením, že už nikdy viac nevyužije služby spoločnosti. Je veľmi pravdepodobné, že sa aerolinky kvôli tomu dostanú do problémov, práve v čase keď sa má rozbehnúť sezóna dovoleniek. Mnohí označili spoločnosť za rasistickú. Informoval portál idnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies