Ako budeme cestovať na dovolenky do zahraničia? Klus predstavil predbežný plán

NETKY.SK • 20 Január 2021, 12:41 • 2 min
Ako budeme cestovať na dovolenky do zahraničia? Klus predstavil predbežný plán

BRATISLAVA – V Európskej únii (EÚ) pracujú na vytvorení certifikátu s QR kódom, ktorý zjednotí pravidlá cestovania v členských štátoch EU.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes počas rokovania vlády to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Spresnil, že v EÚ sa zhodli na tom, že by certifikát neradi volali „pas“.


„Súvisí to aj s tým, že máme slobodu pohybu a v rámci nej už pasy dlhodobo nepoužívame, preto by sa to malo nazvať certifikátom,“ vysvetlil Klus.

 

img

 

Doplnil, že technické riešenie by mohlo byť na svete počas niekoľkých dní, v horšom prípade týždňov. Certifikát by podľa neho mal zahŕňať QR kód, ktorý by sa zoskenoval na hraniciach a osobu cez hranice pustil.

 

Prečítajte si tiež: Bratislavčania pozor! Tu sa môžete nechať pretestovať aj bez registrácie

 

Mohli by ho získať všetci cestujúci, ktorí boli zaočkovaní oboma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Klus dodal, že súčasťou certifikátu by mali byť len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou, teda vakcíny od spoločností Pfitzer/BioNTech a Moderna. „Perspektívne od AstraZeneca,“ doplnil.

 

img

„Už dnes hovoríme o miliónoch ľudí, ktorí sú zaočkovaní v rámci EÚ či v rámci partnerského Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Očakávame tlak, aby COVID certifikát vznikol čo najskôr,“ dodal Klus.

 

Doplnil, že najväčší tlak je zo strany Grécka, pretože to považuje za jednu z najlepším možností ako zachrániť letnú turistickú sezónu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort zdravotníctva spúšťa registráciu očkovania aj u bežnej populácie. Musíte však splniť dve podmienky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona