VIDEO Muž opísal život na dne mora, svoju prácu miluje

NETKY.SK • 30 September 2015, 15:16 • 2 min
VIDEO Muž opísal život na dne mora, svoju prácu miluje

BRATISLAVA - Život pod vodou si väčšina ľudí predstavuje ako utópiu z budúcnosti. Deron Burkepile žije, spí, pracuje aj jedáva na dne mora. Prvú noc pod vodou strávil pred viac ako 10 rokmi. Život pod morskou hladinou miluje aj keď priznal, že denné svetlo často nevída. Prvé ponorenie k laboratóriu si pamätá ako by to bolo včera, pričom to bol pre neho jeden z najväčších zážitkov.

slovakia

left justify in out

Myšlienka bývania pod vodou už bola v minulosti niekoľkokrát načrtnutá. Dôvodom pre ponorenie celých osád mala byť ochrana a záchova civilizácie v prípade globálnej katastrofy, alebo aby sa zabránilo premnoženiu. Medzitým už developéri začali plánovať podvodné hotely na miestach ako Malé divy, Dubaj, Singapur či Nórsko.

Život pod vodou si skúšajú aj astronauti aby si zvykli na podmienky vo vesmíre. V roku 1960 tím Jacquesa Cousteaua postavil prvé podvodné stanovište v tvare bubna 11 metrov pod hladinou s názvom Conshelf I, a dvaja muži tam strávili jeden týždeň. Druhým pokusom bolo stanovište Conshelf II, v ktorom vedci v roku 1963 pri pobreží Sudánu strávili 30 dní. Najväčšou výzvou pre možnosť dlhodobého pobytu pod vodou bolo pre potápačov a inžinierov zistenie vplyvu dýchania stlačeného plynu. Experimenty, ktorých účelom bolo odhaliť účinky života v hyperbarických komorách odštartovali v roku 1930. Pár rokov potom sa dokázalo, že ľudia dokážu žiť v podmorských komorách po dobu jedného mesiaca. Medzičasom sa množstvo laboratórií na morskom dve zväčšilo. Podvodné stanovištia sú stále veľmi stiesnené, a životné prostredie je tvrdé.

 


Podmorská komora má 37 metrov štvorcových ale priestor vo vnútri je vraj ešte menší. Burkepile opisuje priestor v komore ako veľmi stiesnený. "Veľa miesta zaberajú stoly a rôzne vedecké zariadenia. Keď ste tam s ďalšími piatimi ľuďmi, je tam pomerne tesno. Prirovnal by som to k veľkosti školského autobusu, ale aj tam sa mi zdá, že je viac miesta,“ opísal Burkepile.

 

Výskumníci musia jesť na smeny a tlačia sa okolo seba úzkymi chodbami. Horúca voda je obmedzená, sprchy sú krátke, a kúpeľňa je oddelená od hlavnej komory malými závesy. Jedlo je väčšinou mrazené, sušené, často konzumujú arašidové maslo, džem, sendviče, pričom nič nemôže byť ohrievané ohňom.

Desaťdňová misia vedcom umožňuje urobiť množstvo práce, ktorá by im inak trvala štyri mesiace. Jeho tím skúma vplyv globálnych zmien, dôsledky nadmerného rybolovu a ako zmena klímy ovplyvňuje stav koralových útesov.

Pobyt pod vodou nemožno brať na ľahkú váhu. "Po niekoľkých dňoch začne neoprénový oblek odierať telo, lakte, kolená a kĺby." hovorí Burkepile. "Rany sa zvyknú zapariť. Pokožka je rozmočená a tenká ako papier, môžete sa tak ľahko porezať. Ľudské telo v skutočnosti nie je pre tento druh života predurčené."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies