VIDEO Masaker v nákupnom centre: Útočník v El Pase strieľal na každého, koho zbadal

NETKY.SK • 4 August 2019, 09:01 • 2 min
VIDEO Masaker v nákupnom centre: Útočník v El Pase strieľal na každého, koho zbadal

EL PASO - Streľbu v nákupnom centre v texaskom El Pase neprežilo 20 ľudí a ďalších 26 utrpelo zranenia.

slovakia

left justify in out

Páchateľom by mal byť 21-ročný Patrick Crusius z texaského mesta Allen.

 

Polícia ho zadržala pred Walmartom neďaleko nákupného centra Cielo Vista, informoval policajný šéf Greg Allen. Práve vo Walmarte pritom bolo podľa polície najviac obetí. V čase útoku sa v nákupnom areáli nachádzalo asi tritisíc ľudí.

 


Polícia zisťuje, či streľba bola zločinom z nenávisti a preveruje, či rasistický a antiimigrantský odkaz, ktorý našli na internete, napísal páchateľ útoku.


 


V uvedenom texte autor vyjadruje obavu, že Hispánci prichádzajúci do Spojených štátov nahradia starnúcich bielych voličov, zmenia Texas na "modrý štát" a Biely dom sa tak dostane do rúk Demokratov. Republikánov pritom kritizuje za tesné prepojenia s korporáciami a ničenie životného prostredia. Účet na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, ktorý podľa agentúry AP zrejme patrí Patrickovi Crusiusovi, obsahuje okrem iného príspevky chváliace prezidenta Donalda Trumpa a jeho hraničný múr, no pisateľ online dokumentu tvrdí, že si vytvoril názory ešte pred Trumpovou kampaňou a každý pokus o obvinenie prezidenta za jeho skutok už vopred označil za "fake news". Autor tiež odmieta, že by bol biely rasista, no zároveň konštatuje, že "miešanie rás" ničí národ a navrhuje, aby Spojené štáty rozdelili do enkláv podľa rasy.

 

 


El Paso, ktoré má asi 680-tisíc obyvateľov, sa nachádza na západe Texasu pri mexickej hranici a susedí so Ciudad Juárez. Streľba sa odohrala asi osem kilometrov od hlavného hraničného priechodu a podľa starostu El Pasa hranicu denne legálne prekročia desiatky tisíc Mexičanov, ktorí tam chodia na nákupy a za prácou. Mesto Allen, odkiaľ pochádza páchateľ, je vzdialené asi 10 hodín jazdy autom.

 

 


Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador potvrdil, že pri streľbe zahynuli traja Mexičania a minister zahraničia Marcelo Ebrard doplnil, že ďalších šesť utrpelo zranenia.

Obrador na Twitteri vyjadril úprimnú sústrasť rodinám amerických a mexických obetí.

 

Ďalší šiesti Mexičania vrátane 10-ročného dievčaťa utrpeli pri streľbe zranenia. Podľa mexického ministra zahraničných vecí Marcela Ebrarda ich ošetrili v nemocniciach v El Pase.

 

 

 

 

Úrady činné v trestnom konaní oznámili, že najmenej 20 ľudí prišlo o život pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso a ďalších 26 utrpelo zranenia. Polícia zadržala podozrivého, ktorým je 21-ročný Patrick Crusius.

 

Americký prezident Donald Trump streľbu slovne odsúdil a označil ju za "nenávistný čin".

 

El Paso leží na hraniciach s Mexikom oproti mexickému mestu Ciudad Juárez a veľa Mexičanov každodenne prechádza cez hranice za prácou alebo na nákupmi do USA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies