VIDEO Krvavá kultúra: Šítski moslimovia sa každoročne mučia, hlavy režú aj bábätkám

NETKY.SK • 11 Október 2016, 19:13 • 2 min
VIDEO Krvavá kultúra: Šítski moslimovia sa každoročne mučia, hlavy režú aj bábätkám

KÁBUL – Video, ktoré zachytáva krvavý rituál šítskych moslimov opäť šokoval svet. Náboženská tradícia totiž nešetrí aj tie najmenšie deti.

slovakia

left justify in out

Zábery ukazujú batoľatá na rukách svojich rodičov, ktorým nožmi niekoľkokrát porežú hlavu. Dospelí muži sa sami bičujú mačetami pripevnenými na reťazi. Táto scéna sa odohráva na mnohých miestach po celom svete, kde má táto náboženská skupina zastúpenie.

 

Kontroverzný sviatok sa vzťahuje na tzv. Deň Ashur, keď Noah opustil archu, a Boh zachránil Mojžiša pred Egypťanmi. Šiiti zároveň smútia nad smrťou proroka Mohameda vnuka Husajna, ktorý zomrel pred 1300 rokmi. Šiitski muži takto napodobňujú utrpenie Husajna. Táto udalosť viedla k veľkému rozkolu v islame, keď sa prvýkrát objavila roztržka medzi sunnitmi a šiitmi.

 

Zábery pochádzajú z Afganistanu a indického Ahmadabadu. Na konci dňa sú krvou doslova poliate celé ulice. Rituálu sa zúčastňujú všetky vekové kategórie. Sunnitskí extrémisti z Islamského štátu šiitov označujú za kacírov. Aj to je dôvod, prečo ich v okupovaných územiach Sýrie a Iraku hromadne vyvražďujú. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies