VIDEO Katalánske referendum je na spadnutie, nervozita a tlak v regióne pomaly hustne

NETKY.SK • 29 September 2017, 11:51 • 2 min
VIDEO Katalánske referendum je na spadnutie, nervozita a tlak v regióne pomaly hustne

BARCELONA – Atmosféra v Španielsku naďalej hustne kvôli blížiacemu sa referendu, v ktorom sa budú Katalánci rozhodovať o nezávislosti a odtrhnutí od zbytku krajiny.

slovakia

left justify in out

Negatívne reakcie prichádzajúce z vlády, či rozhodnutie Ústavného súdu o zákaze uskutočniť hlasovanie, výrazným spôsobom sťažujú podmienky najbohatšiemu regiónu Španielska. Chrbtom sa im dokonca otočili aj členské štáty EÚ, pričom ich ani jedna otvorene nepodporila. Momentálne sa naskytá otázka, či k hlasovaniu vôbec dôjde. Španielske úrady sa totiž všemocne snažia nedeľňajšiemu referendu zabrániť. Kriminalizovanie či samotné väznenie organizátorov, zabavovanie dokumentov situáciu medzi miestnymi obyvateľmi ešte zhoršuje. Ľudia organizujú masívne protesty, aby vyjadrili svoj odpor k španielskej vláde a jej krokom.

 

img

 

Prečo sa španielske úrady všemožne snažia referendum zablokovať? Dôvod je veľmi prostý. Katalánsko je najbohatším regiónom krajiny, odkiaľ prichádza väčšina príjmov do štátnej pokladnice. Mestská polícia v Barcelone dostala nariadenie, aby zapečatila sklad s volebnými schránkami. Taktiež dostala rozkaz zadržať kohokoľvek, kto sa pokúsi schránky vyviezť von. Už počas minulého týždňa civilná garda skonfiškovala približne 10-miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov, pričom zatkla 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov.

 

Ešte v priebehu utorkového rána katalánskym policajným zložkám vláda dala ďalší pokyn, aby identifikovali správcov miestnych škôl a ďalších verejných budov, ktorých priestory sa podľa predpokladov použijú ako volebné miestnosti v referende o nezávislosti. Príkaz zistiť osobné údaje týchto oficiálnych zástupcov a úradníkov zaslal polícii vrchný prokurátor v Katalánsku, uviedlo španielske ministerstvo vnútra. Toto rozhodnutie vytvára obrovský tlak na miestne policajné zložky, ktoré nútia ísť proti vlastným ľuďom.

 

img

 

Tento spor sa označuje za jeden z najväčších od nastolenia demokracie v 70. rokoch minulého storočia, ktorej predchádzali desaťročia vojenskej diktatúry. Hlasovanie o nezávislosti je naplánované na túto nedeľu 1. októbra, no nevedno, či a za aký okolností sa vôbec uskutoční. Nedá sa totiž predpokladať, aké ďalšie „páky“ použijú španielske úrady, aby zabránili hlasovaniu a vyjadreniu názoru Kataláncov. Podľa najnovších informácií do srdca Katalánska majú namierené tisícky policajtov z rôznych kútov Španielska. 

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Katalánsky premiér pochybuje o EK, ktorá sa Kataláncom obrátila chrbtom




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies