VIDEO Japonský profesor vytvoril robota s vlastnou podobizňou: Ak nestíha, posiela ho miesto seba

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 13:40 • 2 min
VIDEO Japonský profesor vytvoril robota s vlastnou podobizňou: Ak nestíha, posiela ho miesto seba

Slávny japonský robotik, profesor Hiroshi Ishiguro, si vytvoril elektronické dvojča.

slovakia

left justify in out

Profesor Hiroshi Ishiguro je známy po celom svete. Preslávil sa predovšetkým v oblasti robotiky, kde skonštruoval autonómneho ženského robota a svoju vlastnú kópiu. "Zaujímalo ma, či je možné pre človeka definovať nejaké rozhranie. Čo je to vlastne človek?" zamýšľa sa Ishiguro nad otázkami, ktoré ho priviedli k robotike.

 

Jeho prvým projektom bol ženský robot, potom vytvoril svojho dvojníka. Hovorí, že ho k tomu viedli čisto pragmatické dôvody. Robot Geminoid, ako ho nazýva, môže plniť mnohé úlohy, ktoré nestíha sám Ishiguro. Ak nemá čas, posiela ho za seba napríklad na prednášky. Ako jeden z príkladov uvádza pozvanie do parlamentu v Chille. Nakoľko nemal čas tam cestovať, poslal robota a prednášku tak mohol viesť pohodlne z domu prostredníctvom neho. Zároveň dodal, že takáto metóda funguje veľmi dobre, pretože ľudí neustále udržuje pri koncentrácii.

 

Najväčším problémom pri vývoji robota bola pre profesora práve koža. Trvalo mu viac ako päť rokov, kým dokázal vymyslieť materiál, ktorý by bol mäkký a ohybný a zároveň by pôsobil realisticky.

 

Na otázku, čo sa stane, ak ľudí začnú nahradzovať roboti, odpovedá Ishiguro filozoficky: "Čo nás odlišuje od zvierat? Schopnosť vytvárať technológie. Skoro 90 percent činnosti dnešného človeka je možnej len vďaka technológiám, takže už vlastne sme roboti. Stačí len nahradiť niektoré orgány a budú z nás dokonalí roboti."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies