VIDEO Islamisti zostrelili ruský vrtuľník americkou zbraňou

NETKY.SK • 25 November 2015, 18:41 • 2 min
VIDEO Islamisti zostrelili ruský vrtuľník americkou zbraňou

ANKARA – Islamisti včera zaútočili na ruský vrtuľník, ktorý pátral na území Sýrie po stíhačke Su-24. Tú včera zostrelili turecké lietadlá.

slovakia

left justify in out

Militanti použili pri útoku na ruskú helikoptéru protitankovú strelu americkej výroby. Údajne išlo o členov Slobodnej sýrskej armády, na ktorých výcviku sa podieľa Turecko a aj USA.

 

Helikoptéru zasiahli, keď pátrala po dvoch pilotoch, ktorú sa po zasiahnutí stíhačky Su-24 Turkami katapultovali. Pri útoku na vrtuľník podľa britských médií zahynul jeden ruský vojak.

 

Zasiahnutý stroj mal pristáť na území kontrolovanom sýrskymi vládnymi silami v provincii Lázikíjá. Na palube sa malo nachádzať 10 ľudí. Islamisti zverejnili na webe videozáznam zachytávajúci tento incident. Vrtuľník, ktorý sa už nachádzal na zemi zničili ďalšou strelou.

 

 

Ruská stíhačka bola zostrelená nad Sýriou

 

Turecká stíhačka narušila sýrsky vzdušný priestor, keď dnes zostrelila ruské bojové lietadlo. Vyhlásil to náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj, ktorého citovala spravodajská stanica BBC.

 

Generálporučík Rudskoj uviedol, že "budú prijaté opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany" a "akékoľvek ciele predstavujúce pre nás potenciálnu hrozbu budú zničené". Doplnil, že v sýrskej provincii Lázikíjá budú rozmiestnené ďalšie zbrane.

 

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že zintenzívni operácie v Sýrii a preruší vojenské kontakty s Tureckom.

 

 

Podľa agentúry TASS Rudskoj k incidentu uviedol, že ruské bojové lietadlo Su-24 nenarušilo turecké hranice.

"Potvrdili to údaje sýrskej protivzdušnej obrany. Navyše podľa údajov rádiolokačného prieskumu leteckej základne Humajmím bolo zaznamenané narušenie vzdušného priestoru Sýrie útočiacim lietadlom tureckých vzdušných síl," informoval Rudskoj.

 

Americký predstaviteľ medzitým pre Reuters povedal, že Spojené štáty sa domnievajú, že zostrelené ruské lietadlo bolo zasiahnuté už v sýrskom vzdušnom priestore po tom, ako nakrátko vniklo do vzdušného priestoru Turecka. Zdroj dodal, že tohto hodnotenie je založené na zachytenej tepelnej stope ruskej stíhačky.

 

Jeden pilot prežil

 

Ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov dnes v interview pre rozhlasovú stanicu Europe 1 bez uvedenia zdroja povedal, že jednému z dvoch pilotov ruského stíhacieho bombardéra Su-24 zostreleného Tureckom sa podarilo katapultovať a z miesta pádu ujsť. Krátko na to sa ho ujala sýrska armáda, ktorá ho následne prepravila na ruskú základňu v Sýrii.

 

Druhý pilot utrpel zranenia, keď vyskočil zo zasiahnutého lietadla s padákom. Na zemi ho potom surovým spôsobom zabili džihádisti operujúci v danej oblasti, tvrdí Orlov. Utorkový incident s ruským lietadlom, ktoré bolo súčasťou ruskej letky na misii v Sýrii, vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom. Orlov však v dnešnom rozhovore uviedol, že napriek napätiu v diplomatických vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom je vznik koalície proti Islamskému štátu (IS) ešte stále možný.

 

 

Vo vysielaní stanice Europe 1 Orlov dodal, že podľa jeho názoru je stále možné zvažovať o vzniku koalície s Francúzskom, Spojenými štátmi a "dokonca aj s Turkmi, ak by to chceli".

 

Na margo Turecka však Orlov uviedol, že je "komplicom Dáišu (Islamského štátu)" a v konflikte hrá proti Islamskému štátu "nejednoznačnú rolu". Ruský diplomat vysvetlil, že Ankara je síce súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá útočí na IS, ale súčasne od islamistov nakupuje ropu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies