Hľadanie istoty v živote trápi viac ľudí, než si myslíte: V akých toxických podobách ju prijímame?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Hľadanie istoty v živote trápi viac ľudí, než si myslíte: V akých toxických podobách ju prijímame?

Neistota môže byť skutočne najstresujúcejším pocitom, najmä pre tých, ktorých poháňa istota. V psychickom bezpečí je istota potreba cítiť sa bezpečne vo svojom prostredí. Je to potreba stability, aby sa človek cítil dobre vo svojom okolí. Pre niektorých je veľmi potrebná kontrola a dôslednosť, ale... istota neexistuje.

slovakia

left justify in out

Každý človek túži po istote vo svojom živote. Je to prirodzená reakcia na neistotu a zmenu, ktorá nás obklopuje. Avšak, paradoxne, čím viac sa ľudia snažia dosiahnuť istotu, tým viac sú trápení neistotou. V tomto článku sa pozrieme na to, aké toxické veci sú súčasťou hľadania istoty a ako ich prijímanie môže ovplyvniť naše mentálne zdravie a blahobyt.

Perfekcionizmus: Nekonečná túžba po istote

Perfekcionizmus je jednou z najtoxickejších foriem hľadania istoty. Ľudia, ktorí sa snažia dosiahnuť dokonalosť vo všetkom, čelia neustálemu tlaku a úzkosti. Táto nekonečná túžba po istote vytvára nepretržitý cyklus samokritiky a nedostatočnosti, čo má negatívny vplyv na ich mentálne zdravie.

Kontrola je ďalšou toxickou vecou, ktorá je súčasťou hľadania istoty. Niektorí ľudia majú potrebu ovládať všetko okolo seba, aby sa cítili istejšie. Tento neustály boj o kontrolu môže viesť k napätiu vo vzťahoch a pocitu bezmocnosti, keď veci nejdú podľa plánu.

Porovnávanie sa s ostatnými

Sociálna medializácia nám poskytuje nekonečné možnosti na porovnávanie sa s ostatnými. Ľudia často trpia neistotou, keď vidia, ako dobre sa iní majú alebo aké majú úspechy. Tento neustály tlak na dosiahnutie ideálnych vzorov môže spôsobiť pocity nedostatočnosti a neistoty.

Strach z neúspechu je ďalším faktorom, ktorý prispieva k hľadaniu istoty. Ľudia majú tendenciu vyhýbať sa riziku a konfrontácii so situáciami, ktoré môžu skončiť neúspechom. Tento strach zlyhania môže brániť jednotlivcom v osobnom a profesionálnom raste a rozvoji.

Závisť a nenaplnené očakávania

Závisť a nenaplnené očakávania sú ďalšou toxickou súčasťou hľadania istoty. Ľudia majú tendenciu porovnávať svoje životy s inými a cítiť závisť, keď majú pocit, že nemajú dosť. Táto neustála túžba po viac môže viesť k pocitu neistoty a nespokojnosti s vlastným životom.

Istota sú zatvorené dvere

Istota vás môže držať uviaznutých v nezdravých vzťahoch, nešťastnom pracovnom prostredí a priateľstvách, ktoré vyčerpávajú energiu.
Povedzme, že ste vyrastali v prostredí, kde váš otec veľa pil, vaši rodičia sa denne hádali a po dome sa hádzali veci.

Prenesme sa teraz o 30 rokov dopredu. Teraz sa ocitnete v mizernom vzťahu . Zdá sa, že sa neviete na ničom dohodnúť a neviete, ako ste sa dostali do tohto bodu, keď ste boli tak šialene zamilovaní.
Pre niektorých je to opakujúci sa vzorec. Stáva sa to znova a znova, ale nevedia prečo.
No dôvod je ten, že mozog miluje istotu. V dôsledku toho sa stavia proti zmene. Váš mozog miluje niečo, čo je známe, intímne a rozpoznateľné.Opakom viery je istota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, theguardian.com, medium.com. titulná foto: bhavanalearning.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies