VIDEO Farmári prišli na traktoroch pred Úrad vlády. Premiér chce, aby s nimi Matečná rokovala

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 12:00 • 2 min
VIDEO Farmári prišli na traktoroch pred Úrad vlády. Premiér chce, aby s nimi Matečná rokovala

BRATISLAVA - Nespokojní farmári prišli na traktoroch ulicami hlavného mesta pred Úrad vlády SR. Uviedla to koordinátorka akcie z Vidieckej platformy Lucia Gallová. Na mieste plánujú dať vyhlásenie a potom pokračovať pred parlament.

slovakia

left justify in out

Očakávali, že sa premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadrí k ich žiadosti o stretnutie z utorka. Od parlamentu sa vrátia späť a podniknú jazdy po meste. Počet ďalších traktorov, ktoré prišli v noci na stredu do Bratislavy, nevedela spresniť. Podľa informácií od farmárov sa budú pohybovať po troch trasách a na každej bude po päť traktorov.

 

Podľa Gallovej sa chcú rozprávať s premiérom a Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov.

 

Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

 

 

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) požiadal podpredsedníčku vlády a šéfku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabrielu Matečnú ((SNS), aby zmenila svoj dnešný pracovný program a rokovala s farmármi, ktorí vykonali protestnú jazdu na traktoroch z východu SR do Bratislavy. Premiér to oznámil pred začiatkom rokovania vládneho kabinetu.

 

 

img

Premiér na brífingu. Foto: Netky.sk/MB

 

 

"Vnímam situáciu veľmi pozorne, ktorá sa dnes deje. Na základe toho som požiadal podpredsedníčku vlády, aby zmenila svoj dnešný program, pretože mala dohodnutú medzinárodnú návštevu a stretnutie s (rezortným) kolegom z Českej republiky, dokonca aj s prijatím u pána (českého) premiéra," priblížil slovenský premiér.

 

"Pani ministerka na základe našej dohody mení svoj program, vracia sa naspäť so Slovenskej republiky. Požiadal som ju zároveň, aby ako podpredsedníčka vlády a rezortná ministerka prijala zástupcov, ktorí reprezentujú iniciatívu (poľnohospodárov)," informoval.

 

Predseda vlády zdôraznil, že Matečnú požiadal, aby "sa stretla len s farmármi, s reálnymi ľuďmi, ktorí na pôde podnikajú". "Pretože vidím, že okolo týchto ľudí (farmárov) sa už 'tmolí a motá' veľmi veľa ľudí, ktorí s poľnohospodárstvom nemajú vôbec nič, zastupujú rôzne neziskové organizácie a sú z nejakého pohľadu v proteste 'zamontovaní' úplne inak. Pani podpredsedníčka vlády by mala dnes prijať farmárov, opakujem len farmárov. Nebude prijímať žiadnych predstaviteľov neziskového sektora, ktorí nemajú s farmárčením vôbec nič. Na základe výsledkov ich rokovania potom ja zvážim svoj ďalší postup," dodal Pellegrini.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies