VIDEO Arecibo ukončilo svoju činnosť. Obrovský teleskop, ktorý posielal správy do vesmíru, padol k zemi!

NETKY.SK • 3 December 2020, 19:35 • 2 min
VIDEO Arecibo ukončilo svoju činnosť. Obrovský teleskop, ktorý posielal správy do vesmíru, padol k zemi!

Najväčšie observatórium na svete, ktoré sa nachádzalo na ostrove v Portoriku hralo kľúčovú úlohu v oblasti astronomických objavov vyše 50 rokov. Tento týždeň sa však zrútilo a poškodenia sú bohužiaľ fatálne.

slovakia

left justify in out

Portorická meteorologička Ada Monzón sa pri informovaní tejto strašnej správy doslova rozplakala počas priameho prenosu predpovedi počasia v miestnej televízii.

 

 

"S poľutovaním Vám musím oznámiť, že observatórium Arecibo sa zrútilo. Snažili sme sa ho udržať do poslednej chvíle, ale už to nešlo. Padlo na zem a už nie je schopné prevádzky," vyjadrila sa. Počas vysielania mala na linke aj riaditeľa observatória, ktorý jej potvrdil, že satelit sa zrútil.

 

Laná povolili 

V utorňajších ranných hodinách sa celá vyše 900-tonová nosná konštrukcia zrútila z výšky viac ako 150 metrov. Nehoda sa stala po pretrhnutí niekoľkých spevnených lán, ktoré držali teleskop vo vzduchu. Národná vedecká nadácia (NSF) nehlásila po incidente žiadne zranenia ani straty na ľudských životoch.

 

 

Uzavretie celého areálu bolo plánované už od novembra. Jeden z nosných káblov sa pretrhol už vtedy. NSF plánovala vyradiť teleskop z prevádzky už teda dlhšiu dobu.

 

Teleskop

Arecibo bolo vyrobené už v roku 1960, a je to jediný teleskop na svete s "miskou" (vysielač v tvare misky o priemere takmer 305 metrov). Bola zabudovaná do priehlbiny, ktorá odrážala rádiové vlny z vesmíru pomocou plošiny a káblov, tie následne spevňovali teleskop vo vzduchu. Bezpečnostné prvky boli prakticky na maxime. Spevnené laná boli prichytené na troch vysokých vežiach po obvode teleskopu.

 

img

 

Súčasť filmovej scény 

Arecibo slúžil na astronomický výskumhľadanie mimozemskej inteligencie. Pred zrútením odolávalo observatórium hurikánom, zemetraseniam a dokonca sa objavilo aj vo filmoch "GoldenEye" či "Contact".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona