Video al-Káidy v Jemene, k útoku na Charlie Hebdo sa zdá byť autentické

NETKY.SK • 15 Január 2015, 06:56 • 2 min
Video al-Káidy v Jemene, k útoku na Charlie Hebdo sa zdá byť autentické

WASHINGTON - Spojené štáty považujú za autentické video, pomocou ktorého sa teroristická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) prihlásila dnes k zodpovednosti za teroristický útok na francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorkyne sa 11-minútové video, ktoré sa objavilo v podobe videozáznamu na portáli YouTube, zdá byť autentické. Zodpovední pracovníci aktuálne určujú špecifické aspekty vyhlásení, ktoré na ňom táto bunka al-Káidy v Jemene uskutočnila. "Domnievame sa, že video pochádza z mediálneho krídla AQAP," uviedla hovorkyňa rezortu americkej diplomacie Marie Harfová.
      

"Prechádzame jasne cez každú jeho časť... Bolo tam ideologické vedenie? Boli tam peniaze? Bol tam tréning? Toto sú špecifické aspekty, cez ktoré prechádzame..," vysvetlila. Jemenská odnož al-Káidy zdôvodnila vo videu útok, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, pomstou za urážku proroka Mohameda.
      

Predstaviteľ AQAP Násir bin Alí al-Ansí na videu vyhlasuje, že "požehnanú bitku v Paríži sme spáchali my, Organizácia al-Káidy na Arabskom polostrove, (...) ako pomstu za Božieho posla".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies