VIDEO - Aktívne zálohy v armáde sa rozbiehajú. Pozrite sa, kto sa môže zapojiť a koľko dostane

NETKY.SK • 28 September 2017, 14:17 • 2 min
VIDEO - Aktívne zálohy v armáde sa rozbiehajú. Pozrite sa, kto sa môže zapojiť a koľko dostane

Mať do roku 2020 vycvičených 750 aktívnych záložníkov v armáde Slovenskej republiky, taký je plán ministerstva obrany. Povedal to dnes minister Peter Gajdoš (nominant SNS). Priznal, že projekt sa iba rozbieha a že v tomto roku by sa malo do aktívnej zálohy zapojiť ďalších 219 ľudí okrem 38, ktorí boli vycvičení vlani.

slovakia

left justify in out

Aktívne zálohy budú využívať najmä prápory v Seredi a Rožňave. Náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) Milan Maxim povedal, že finančný príspevok je dôležitým lákadlom, ale nemá byť jedinou motiváciou. "Je to služba vlasti," zdôraznil Maxim. 

 

Minister Gajdoš pripomenul, kto každý sa môže byť členom aktívnych záloh. Dodal, že podľa pripravovaného zákona by sa v budúcom roku mala rozšíriť paleta finančných náhrad. "Doteraz nás projekt aktívnych záloh stál 45-tisíc eur," dodal. 

 

Viac o tom, kto každý sa môže zapojiť, koľko za to dostane a ďalšie detaily projektu nájdete v priloženom videu. 

 

 

Spolu s generálom Maximom sa potom presunuli  do Kraľovej nad Váhom na cvičisko Váh, kde prebieha 15. ročník cvičenia Blonde Avalanche.  Cvičia tam vojaci, hasiči a zdravotníci zo siedmich krajín.  

 

"Živelné katastrofy nepoznajú hranice, preto je dôležité, aby vojaci dokázali v regióne spolupracovať a boli pripravení aj spoločne pomáhať obyvateľom v prípade, že by si to krízová situácia vyžiadala," povedal minister.


Na cvičení sa zúčastňujú vojaci z mnohonárodného projektu TISA, ktorý vznikol v roku 2002 a jeho súčasťou sú okrem Slovenska aj Maďarsko, Rumunsko a Ukrajina. Tento rok sa na cvičení zúčastnili aj vojaci z USA a z Rakúska a pozorovatelia z Českej republiky. Projekt je predurčený na cezhraničnú pomoc obyvateľom v prípade živelných katastrof.

 

„Veľmi oceňujem, že projekt TISA príkladne funguje už 15 rokov. Je dôkazom toho, že regionálna spolupráca je živá a efektívna. Vojaci, ale aj ostatné zložky zo všetkých zastúpených krajín budú v prípade potreby schopní zúžitkovať skúsenosti z tohto cvičenia aj v reálnej situácii,“ verí šéf rezortu obrany.

 

Ako doplnil generál Maxim, dnes mnohonárodný prápor TISA ukázal, čo by v prípade krízy alebo živelnej pohromy zvládol. „Dôležitá je tiež súčinnosť s ostatnými, čiže nevojenskými zložkami, ktoré tu cvičia,“ zdôraznil.

 

img

Foto: SITA

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies