Vedci sa veľmi obávajú mozgového čipu Elona Muska!

NETKY.SK • 11 Február 2022, 11:15 • 2 min
Vedci sa veľmi obávajú mozgového čipu Elona Muska!

Vedci vyjadrili znepokojenie nad spoločnosťou Elona Muska Neuralink, ktorá je čoraz bližšie k pokusom na ľuďoch.

slovakia

left justify in out

Elon Musk dúfa, že konečne preklenie priepasť medzi ľuďmi a strojmi a implantát v mozgu umožní ľuďom riadiť autá iba pomocou mysle alebo prehrávať hudbu v hlave. Zatiaľ čo možnosti sú vzrušujúce a veľmi sci-fi, na periférii sa objavujú určité etické obavy o tom, ako bude systém fungovať.

 

img

 

Doktorka Karola Kreitmair tvrdí, že musíme skutočne preskúmať, ako Neuralink zmení spoločnosť. „Nemyslím si, že existuje dostatočná verejná diskusia o tom, aké sú celkové dôsledky toho, že sa tento druh technológie stáva dostupným," povedala.

 

Musk dúfa, že táto technológia bude výhodná najmú pre ľudí so zdravotným postihnutím, pretože by mohli využiť mozgový čip na uľahčenie života.

 

Ale jeden výskumník verí, že v tom spočívajú ďalšie etické otázky. Doktor L. Syd Johnson, docent z Centra pre bioetiku a humanitné vedy na SUNY Upstate Medical University, pre The Beast povedal: „Ak je konečným cieľom použiť získané údaje o mozgu pre iné zariadenia alebo použiť tieto zariadenia na iné veci – povedzme, riadiť autá, riadiť Tesly - potom by tu mohol byť oveľa, oveľa väčší trh.“

 

„Ale potom sú všetky tie ľudské výskumné subjekty – ľudia so skutočnými potrebami – zneužívaní a využívaní v riskantnom výskume na komerčný zisk niekoho iného. Ak Neuralink tvrdí, že budú môcť používať svoje zariadenie terapeuticky na pomoc zdravotne postihnutým ľuďom, sú príliš sľubní, pretože sú ďaleko od toho, aby to dokázali."

 

img

 

Vo vzduchu visia otázky, či má Neuralink vhodnú technológiu na implantáciu a explanáciu čipov, ktorá je bezpečná a efektívna, ak chcú vývoj zakončiť testami na ľuďoch. Existujú tiež obavy týkajúce sa testovacích subjektov, ak sa niečo stane Muskovej spoločnosti a ako sa bude narábať s údajmi o ich mozgu, ak zbankrotuje alebo sa prevedie na iného vlastníka.

 

img

 

Je naozaj ťažké predstaviť si, ako bude technológia fungovať na otvorenom trhu (ak sa vôbec dostane tak ďaleko). No Neuralink začala hľadať riaditeľa klinických skúšok, čo znamená, že tieto štúdie sú už zrejme za rohom.

 

Prečítajte si: Ako predĺžiť životnosť batérie a mobilného zariadenia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies