VIDEO Ako jednoducho zastaviť šikanu?

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 06:00 • 2 min
VIDEO Ako jednoducho zastaviť šikanu?

So šikanou sa môžeme stretnúť v škole, v práci či na ulici, kdekoľvek. Jej obete sa však vo veľkej väčšine a takmer nikdy nevedia brániť. Trýzniteľa je pritom pomerne ľahké zastaviť. Ako na to?

slovakia

left justify in out

Správanie, ktoré bežne nazývame šikana, sociológovia označujú termínom dominantné správanie. Podstatou je, že niektorí ľudia sa snažia premôcť iných, respektíve posilniť svoje postavenie, tým, že niekoho iného ponížia. Šikana je odborne boj o dominanciu. Podobne ako v zvieracej ríši, mentalita dominantného samca, ktorí terorizuje ostatných členov stáda, aby si utvrdzoval svoju pozíciu.

 

Zastaviť šikanu môžeme len vtedy, ak si uvedomíme o čo presne ide. Experti sa zhodujú na tom, že pri šikane ide o nerovnováhu síl medzi jedincami. Agresori chcú vyhrať a niekoho poraziť. Treba sa preto naučiť, ako ich „elegantne“ poraziť a nestať sa obeťou.

 

Nemá zmysel sa s agresorom hádať či vracať podobné „údery“ (bavíme sa o verbálnej šikane). To majú agresori radi. Čím viac im dáte najavo ako vás rozčúlili alebo zarmútili, tým viac zábavy z toho majú.

 

Podstatou je zostať mentálne odolný tak, že čokoľvek agresor povie, je vám to jedno. Musíte zostať vyrovnaný a smerom k agresorovi vystupovať skôr pozitívne. Znie to zvláštne, preto je lepšie vidieť príklad:

 

- „Si idiot.“

* „O, ty si myslíš, že som idiot?“

- „Áno.“

* „Hm, áno, niekedy robím hlúpe veci, to je pravda.“

- „Áno robíš. Vždy robíš hlúpe veci.“

* „Ach, viem. Ty si tak múdry, tak šťastný.“

- „Áno, to som.“

* „Si prosto úchvatný.“

- „Ďakujem. A ty nie si.“

* „Ok, pozri. Moje šťastie nie je založené na tom, či myslíš, že som super alebo nie. Budem šťastný, aj keď ma budeš celého nenávidieť. A vždy k tebe budem milý. Si tak pôvabný.“

- „Oh...ďakujem...“

*„Nemáš zač.“

- "...?"

 

Ak rozhovor dopadne, takto nejak, vyhral ten, čo mal byť pôvodne obeťou.

 

Dôležité je správe odlíšiť konanie agresora. O šikanu ide vtedy, ak sa niekto snaží zraniť vaše city. Ak sa niekto dopúšťa fyzického násilia, už to nie je šikana ale trestný čin. To platí aj pre facku či strkanie, vtedy sa nemôžte tváriť, že je to „príjemné“ a je vám to jedno. Je načase vyhľadať pomoc.

 

Ak rozumiete anglicky môžete si celú lekciu pozrieť tu:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies