VIDEO a FOTO Takto vyzerá nová desaťeurovka: Do obehu vojde v septembri!

NETKY.SK • 13 Január 2014, 13:25 • 2 min
VIDEO a FOTO Takto vyzerá nová desaťeurovka: Do obehu vojde v septembri!

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) odhalila vo Frankfurte návrh novej 10-eurovej bankovky. Do obehu by mala byť uvedená 23. septembra tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Jedným z hlavných dôvodov na zavedenie novej série bankoviek je zabezpečiť, aby ich všetci ľudia mohli aj naďalej používať s úplnou dôverou," uviedol v pondelok pri slávnostnom odhalení člen Výkonnej rady ECB Yves Mersch.

Hoci sa nová desaťeurovka podobá 10-eurovej bankovke prvej série vydanej v roku 2002, bola podľa ECB vynovená a vybavená niekoľkými novými a zdokonalenými ochrannými prvkami, vďaka čomu je bankovku ťažšie sfalšovať. "Rovnako ako nová 5-eurová bankovka, aj táto bankovka má vo vodoznaku a holograme portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej bol pomenovaný náš kontinent," informovala Európska centrálna banka. Rovnako ako eurové bankovky prvej série, aj nová desaťeurovka, sa bude dať ľahko overiť hmatom, pohľadom a naklonením. "Popri portréte Európy v holograme a vodoznaku obsahujú bankovky aj smaragdové číslo, ktoré pri naklonení mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú," ozrejmila banka a doplnila, že nové bankovky zo série Európa sú vďaka nánosu ochrannej vrstvy odolnejšie. 

img

img

Eurosystém, ktorý tvorí ECB a národné centrálne banky, ďalej plánuje zaviesť zdokonalené verzie všetkých zostávajúcich eurových bankoviek, a to vo vzostupnom poradí. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje sústava centrálnych bánk postupne stiahnuť. Eurosystém taktiež podniká podporné kroky potrebné na prispôsobenie zariadení, ktoré hotovosť spracovávajú alebo overujú pravosť bankoviek. "Majiteľom takýchto zariadení sa v rámci príprav na novú 10-eurovú bankovku odporúča čo najskôr kontaktovať ich dodávateľov a výrobcov," upozornila ECB. 

Za tlač eurobankoviek zodpovedá ECB, euromince sa však razia v členských štátoch menovej únie. Euro v súčasnosti používa 334 mil. ľudí v 18 krajinách eurozóny. Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája minulého roku v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies