VIDEO 102-ročný dedko stretol svoju rodinou až na skonku života. Myslel si, že všetci zomreli v koncentráku

NETKY.SK • 19 December 2017, 17:51 • 2 min
VIDEO 102-ročný dedko stretol svoju rodinou až na skonku života. Myslel si, že všetci zomreli v koncentráku

Holokaust sa podpísal na tragických osudoch miliónov ľudí. Tí, ktorí prežili, nám občas porozprávajú svoje smutné i dojemné príbehy. Niektorí sa dlho spamätávali, iní zase hľadali svojich blízkych, o ktorých si mysleli, že sú dávno mŕtvi.

slovakia

left justify in out

Eliahovi Pietruszkovi, ktorý má teraz 102 rokov, sa počas druhej svetovej vojny podarilo utiecť z Poľska. Vtedy mal 24 rokov. Jeho rodičia a jeden z jeho bratov zomreli v nacistickom koncentračnom tábore.

 

Po konci vojny zostal sám a začal žiť nový život v Izraeli. Až oveľa neskôr sa dozvedel, že jednému z jeho bratov Vovikovi sa podarilo utiecť tiež, do Ruska. Ten zomrel ako 88-ročný v roku 2011. Zostal po ňom syn Alexander (66). Ten intenzívne pátral po rodine v online zoznamoch, no nič nenašiel.

 

K stretnutiu rodiny prispel Eliahov pravnuk Shakhar, ktorý využil židovský projekt „Yad Vashem“ – pomáha preživším obetiam Holokaustu stretnúť sa s rodinami, pretože väčšina stratila akýkoľvek kontakt.  

 

Eliahova rodina sa v novembri stretla v Izraeli. Bol to nesmierne dojemný okamih.

 

img

 

 

„Som šťastný, že ťa môžem vidieť a hovoriť s tebou,“ povedal Eliahu cez slzy. „Je to pre mňa významný okamih. Nespal som dve noci, lebo som vás očakával. Si dobrý chlapec, celý otec.“

 

„Nikdy by mi nenapadlo, že sa niečo takéto stane. Poznal som rodinu na Ukrajine z matkinej strany ale z tej otcovej nikoho,“ vysvetlil Alexander.

 

„Teraz máš veľkú rodinu tu v Izraeli,“ odvetil mu Eliahu. „Už nebudeš sám.“

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies