Vicepremiérka Veronika Remišová opísala svoju dôležitú misiu. Toto si veľmi želá dosiahnuť

NETKY.SK • 8 December 2020, 17:33 • 2 min
Vicepremiérka Veronika Remišová opísala svoju dôležitú misiu. Toto si veľmi želá dosiahnuť

Podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová vysvetlila na konferencii zameranej na informačné technológie.

slovakia

left justify in out

Podľa Remišovej je jej veľkou misiou „transparentné a funkčné štátne IT bez korupcie“.

 

Zdôraznila, že predtým túto oblasť zabezpečovali nominanti SMER-SD, dnes členovia strany HLAS-SD expremiér Peter Pellegrini a exvicepremiér Richard Raši. Podľa Remišovej mali „priestor a prostriedky na to, aby mohli Slovensko posunúť ďaleko dopredu“.

 

 

No nazdáva sa, že toto im nevyšlo. „Namiesto toho zostalo štátne IT predražené, nefunkčné, mimo kontroly štátu, kde štát bol často otrokom dodávateľovo,“ vysvetlila na sociálnej sieti. Pellegrini Raši už neraz vyvrátili, že by sa v tejto oblasti, ktorá bola pod ich vedením, dopustili nejakých prehreškov.

 

Súčasná predsedníčka strany Za ľudí pripomenula, že po svojom nástupe do vlády sa zameriava „na oblasť kybernetickej bezpečnosti“. Pripomenula, že tu našla aj nedostatky. „Napríklad len audit NBU konštatoval pochybenia, ktoré pretrvávali od roku 2015 a kontrolné orgány aj v súčasnosti neustále nachádzajú pochybenia,“ zdôraznila.

 

Remišová opísala aj krok, ktorý urobila tesne po nástupe do nového ministerstva – „audit eurofondových IT-projektov za 700 miliónov eur“. Niekdajšia poslankyňa za OĽaNO vysvetlila, že sa podarilo niektoré zrušiť, alebo zmenšiť ich veľkosť.

 

 

Vysvetlila tiež, akú misiu považuje za veľmi dôležitú. „Vybudovať štátne IT, ktoré bude slúžiť výlučne občanom, tak, aby prostriedky boli hospodárne a efektívne vynaložené,“ vysvetlila s tým, že aj preto vznikla spoločnosť Slovensko IT. „A dnes môžem povedať, že v nej v Košiciach pre štát pracujú kvalitní ľudia. Čoskoro predstavíme riešenia a aplikácie, ktoré uľahčia život ľuďom a vybavovačky na úradoch,“ dodala.

 

Remišová sa teší, že obdobie, ktoré už venovali tento oblasti, bolo dôležité. „Máme jasnú stratégiu a víziu, kam chceme kráčať. S nulovou toleranciou ku korupcii, transparentne a efektívne,“ uzavrela vicepremiérka Veronika Remišová. Pozrite si, čo vicepremiérka hovorí na očkovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies