VIDEO: Číňania utekajú pred ničivými záplavy. Evakuovali státisíce ľudí

NETKY.SK • 21 Jún 2022, 10:12 • 2 min
VIDEO: Číňania utekajú pred ničivými záplavy. Evakuovali státisíce ľudí

PEKING - Prívalové dažde v posledných dňoch nebezpečne rozvodnili vodné toky v nízko položenom povodí Perlovej rieky, čím ohrozili výrobné, prepravné a logistické prevádzky v čase, keď sú dodávateľské reťazce už aj tak pod tlakom pre prísne kontroly súvisiace so šírením choroby COVID-19 v Číne.

slovakia

left justify in out

Najintenzívnejšie dažde za posledné desaťročia vyvolali na juhu Číny záplavy a zosuvy pôdy, ktoré si vynútili evakuáciu státisícov ľudí, informovali v utorok štátne médiá, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

 

 

Podľa čínskeho Národného meteorologického centra dosiahol priemerný úhrn zrážok v provinciách Kuang-tung, Fu-ťien a Kuang-si od začiatku mája do polovice júna 621 milimetrov, čo je najviac od roku 1961.

 

Prečítajte si tiež: Mesto na juhu Moravy zasypali krúpy, ich vrstva mala desiatky centimetrov

 

Úrady provincie Kuang-tung v pondelok uviedli, že evakuovali vyše 200 000 ľudí a doterajšie škody odhadujú na 1,7 miliardy jüanov (240 miliónov eur). Celkovo dažde a záplavy postihli takmer 480 000 ľudí.

 

Mesto Šao-kuan v provincii Kuang-tung vydalo v utorok ráno najvyšší, červený, stupeň povodňovej pohotovosti. Stalo sa tak po tom, čo viaceré vidiecke okresy a veľké mesto Fo-šan v posledných dňoch zvýšili svoje varovania pred povodňami.

 

 

Meteorologická služba v pondelok informovala, že v provincii Kuang-si je povodňová situácia kritická na 28 riekach, pričom dažde pokračovali aj v utorok. Aj provincia Ťiang-si vydala v pondelok červenú výstrahu pred povodňami.

 

Možno vás zaujme: Rusi vytlačili Saudskú Arábiu. Do Číny dovážajú rekordné množstvo ropy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona