Viacnásobné používanie jednej plastovej fľaše môže byť nebezpečné: Je na nej viac baktérii ako na toalete

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 11:56 • 2 min
Viacnásobné používanie jednej plastovej fľaše môže byť nebezpečné: Je na nej viac baktérii ako na toalete

Opakované používanie tej istej plastovej fľaše ohrozuje naše zdravie.

slovakia

left justify in out

Na jednej strane ekologické, na tej druhej mimoriadne škodlivé pre naše telo. Reč je o opakovanom používaní tej istej plastovej fľaše. Keď si kúpime nápoj a nádobu z neho ďalej používame na pitie aj niekoľko dní, môžeme si veľmi poškodiť.

 

Výskumy dokázali, že platové fľaše majú tendenciu lúhovať chemikálie a okrem toho sa v nich množia škodlivé baktérie. Najdiskutovanejšou a najviac obávanou je však látka s názvom Bisphenol A (BPA), ktorá sa do plastov pridáva a predpokladá sa, že má schopnosť vážne ovplyvňovať hormonálny systém. "Určité chemikálie nájdené v plastových fľašiach môžu mať vplyv na každý systém v našom tele. Môžu ovplyvniť ovuláciu a zvýšiť risk hormonálnych problémov ako syndróm polycystických váječníkov, endometrióza či rakovina prsníka," upozorňuje doktor Marilyn Glenville. O škodlivosti BPA sa vyjadruje viacero výskumníkov, no zatiaľ nie je táto skutočnosť oficiálne potvrdená. Pracuje sa však na ďalších testoch.

 

Okrem chemických splodín uvoľňujúcich sa z plastov sa tu nachádza aj iná hrozba. Veľké množstvo baktérii, ktoré sa vo fľašiach hromadia. Podľa pozorovaní Treadmill Rewiews, kde došlo k testovaniu fľaše s vodou používanej atlétom sedem dní za sebou sa zistilo, že množstvo baktérii tu presahuje aj kontamináciu na WC doske. Až 60 percent z týchto baktérii je zároveň schopných zhoršovať ochorenia.

 

Ak teda chceme byť ekologickí, zvoľme si radšej inú cestu a bežné plastové fľaše recyklujme po prvom použití.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies