Viac ako polovica ľudí dostáva menej ako priemerný plat! Pozrite si prehľad miezd

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 19:22 • 2 min
Viac ako polovica ľudí dostáva menej ako priemerný plat! Pozrite si prehľad miezd

BRATISLAVA - Kým priemerný plat je na Slovensku 859 eur mesačne, medián, vyjadrujúci stredný plat, je o 9 % nižší. Menej ako priemerný plat v SR zarába 58 % ľudí.

slovakia

left justify in out

Medián hovorí o tom, koľko zarábajú bežní ľudia. Je to stredná hodnota platu a vyjadruje sumu, od ktorej polovica ľudí zarába viac a polovica ľudí menej ako je daná suma. Priemerný plat vypočítava priemer zo všetkých platov, ktorý je ovplyvnený najlepšie alebo najhoršie zarábajúcimi ľuďmi napriek tomu, že ich je menšina.
     

Podľa platového prieskumu Platy.sk najviac ľudí zarába na Slovensku mesačne od 501 do 700 eur. Druhou najpočetnejšou skupinou sú ľudia, ktorých mesačný príjem je v rozpätí od 701 do 900 eur.

 

img


     

„Počet ľudí s platmi nad 900 eur, nad 1100 alebo nad 1300 eur už následne klesá. Nepriama úmera medzi výškou platu a počtom ľudí, ktorý ho zarába, platí po príjem 1500 eur mesačne a viac. Podľa prieskumu desatina ľudí na Slovensku v súčasnosti zarába viac ako 1500 eur mesačne,” povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.
     

img

 

Tri štvrtiny ľudí v Prešovskom kraji zarobia menej ako 900 eur. Najviac dobre zarábajúcich ľudí žije v Bratislavskom kraji. Viac ako 1100 eur mesačne zarobí v tomto kraji 44 % ľudí. Naopak, pod 500 eur v Bratislavskom kraji zarába 5 % zamestnaných.
     

„Pre Bratislavský kraj však viac ako pre ostatné kraje platí, že rozdiel medzi ľuďmi s bežnými platmi a ľuďmi s najlepšími platmi je najväčší. Rozdiel medzi priemerným platom a mediánovým platom je až 14 %,” vysvetlil Dravecký.
     

V slovenských krajoch s najnižšími platmi, ako sú Prešovský a Banskobystrický, väčšina ľudí zarába menej ako 900 eur. Viac ako 1100 eur mesačne na výplatnej páske nedostáva ani pätina z ľudí v týchto krajoch. V Banskobystrickom kraji má viac ako 1500 eur mesačne 5 % ľudí, v Prešovskom iba 4 %.

 

img
     

Najviac skresľujúce sú priemerné platy v odvetví výroba potravín a nealkoholických nápojov. Priemerný plat v odvetví je síce 909 eur mesačne, no bežne ľudia zarobia iba 785 eur.
     

Podľa Draveckého v mnohých odvetviach vyzerajú priemerné platy vysoké, no môže to byť spôsobené výrazným rozdielom v platoch medzi bežnými zamestnancami a ich šéfmi. Dobrým príkladom je maloobchod, kde je síce priemerný plat 672 eur, no približne každý tretí zamestnanec tam zarába menej ako 500 eur. 

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies