Vettel pred Kóreou opäť najväčším favoritom

NETKY.SK • 3 Október 2013, 12:23 • 2 min
Vettel pred Kóreou opäť najväčším favoritom

JONGAM - Tohtoročná sezóna motoristickej formuly 1 má pred sebou záverečných šesť podujatí. Z nočného Singapuru sa jazdci presunú do Kórejskej republiky, kde sú na programe štrnáste preteky v poradí. Na okruhu v Jongame sa jazdí od roku 2010, premiérovú VC vyhral Fernando Alonso, v ostatných dvoch rokoch triumfoval Sebastian Vettel.

slovakia

left justify in out

Jednoznačným lídrom šampionátu jednotlivcov je trojnásobný a úradujúci svetový šampión Vettel. Dvadsaťšesťročný Nemec z tímu Red Bull má na konte 377 bodov, pred druhým Španielom Alonsom zo stajne Ferrari má 60-bodový náskok a neohrozene smeruje za štvrtým titulom majstra sveta za sebou. Vettel bude v nedeľu opäť patriť medzi favoritov. "Trať v Kórei je trochu zvláštna. Dlhé rovinky sú na začiatku okruhu a zákruty v zvyšných častiach. Mám rád práve tú točivú časť, pretože je to väčšia zábava, pričom rovinky a ostré zákruty môžu byť trochu nudné. To je zároveň naša slabina, obyčajne strácame na maximálnej rýchlosti," citoval portál autosport.com rodáka z Heppenheimu. 

Ferrari a najmä Alonso urobili počas letnej prestávky progres, ale na suverénneho Vettela to nestačilo. Na ostatných troch podujatiach (Belgicko, Taliansko, Singapur) triumfoval Vettel a 32-ročný Španiel bol vždy druhý. Dvojnásobný majster sveta nezvíťazil od mája, naposledy stál najvyššie na pódiu na VC Španielska. "Po singapurských uliciach sa vrátime na trať so stredne až veľmi rýchlymi zákrutami, dôležitý bude však aj prítlak. Po zatáčke číslo dva nasleduje veľmi dlhá rovinka, kde je DRS zóna, takže budeme potrebovať dobré tempo. Stále ešte pracujeme na nejakých vylepšeniach pre zostávajúce preteky, aby sme zvýšili výkon. Keďže v budúcej sezóne budú úplne iné pravidlá, je ťažké momentálne testovať komponenty auta. Pre zvyšok sezóny budeme skúšať nové súčiastky, takže nás čakajú mimoriadne náročné piatky," povedal technický riaditeľ Ferrari Pat Fry pre stránku formula1.ferrari.com. 

Tretí v hodnotení jazdcov Brit Lewis Hamilton má na konte 151 bodov, za vedúcim Vettelom zaostáva o priepastných 96 bodov. Jazdiť sa síce ešte bude o 150 bodov, ale pri Vettelovej dominancii môže svetový šampión z roku 2008 zrejme zabudnúť na druhé celkové prvenstvo. "Teším sa na Kóreu a na to, že sa bude opäť jazdiť o body. V minulosti som tu dosiahol dobré výsledky a okruh si celkovo užívam. Je to dobrá pretekárska trať s miestami na predbiehanie a výzvami pre pilotov. Dúfame, že tento víkend zlepšíme kvalifikačný výkon, aby sme mali čo najvyššie šance na zisk čo najväčšieho počtu bodov," povedal Hamilton pre autosport.com. 

Okruh neďaleko Jongamu v provincii Južná Jeolla leží takmer 400 km južne od kórejskej metropoly Soulu blízko prístavného mesta Mokpo. Trať navrhol známy nemecký architekt okruhov F1 Hermann Tilke a jej výstavba stála približne 275 miliónov USD. Výhradný dodávateľ pneumatík Pirelli urobil oproti vlaňajšku zmenu, jazdci budú v Kórei využívať tie isté zmesi ako pred dvoma týždňami v Singapure - stredné tvrdé zmesi P Zero White a supermäkké zmesi P Zero Red. Typickým javom v Jongame je tvrdé brzdenie, v nájazde do tretej zákruty sú vozidlá podrobené spomaleniu až 5,2 G. Najviac dostanú pneumatiky zabrať v sekcii medzi zákrutami číslo 10 až 17. Ide o dlhú sériu na seba nadväzujúcich zákrut s prudkými zmenami smeru. Jongam patrí k okruhom, kde sa jazdí proti smeru hodinových ručičiek. Najviac práce má pravá predná pneumatika, pretože tá musí poskytovať všetok mechanický grip. V Kórejskej republike sa nachádza štvrtá najdlhšia rovina spomedzi okruhov tohtoročného seriálu (1050 m). Dlhšie sa nachádzajú v Šanghaji (1170 m), Abú Zabí (1140 m) a v Monze (1120 m). 

V Jongame by malo byť počas piatka a soboty sucho, južnú časť Kórejskej republiky by však mal v nedeľu zasiahnuť tajfún Fitow, sprevádzať ho bude silný dážď a prudký nárazový vietor. Začiatok Veľkej ceny Kórejskej republiky bude v nedeľu o 15.00 h miestneho času (8.00 h SELČ), o hodinu skôr sa v sobotu uskutoční kvalifikácia. 

Veľká cena Kórejskej republiky: 
Dejisko: Kórejský medzinárodný okruh v Jongame 
Dĺžka okruhu: 5615 m 
Dĺžka pretekov: 308,630 km (55 okruhov) 
Divácka kapacita: 220 000 divákov 
Traťový rekord: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 1:39,605 (rok 2011) 
Minuloročný víťaz: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 

Doterajší víťazi VC Kórejskej republiky: 
2012 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2011 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2010 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 

Poradie MS (po 13 z 20 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 247 bodov, 2. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 187, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 151, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 149, 5. Mark Webber (Aus.) Red Bull 130, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 116 

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 377 bodov, 2. Ferrari 274, 3. Mercedes 267, 4. Lotus 206, 5. McLaren 76, 6. Force India 62. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies