Verhofstadt chce pre Britov slobodu pohybu aj po brexite

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:20 • 2 min
Verhofstadt chce pre Britov slobodu pohybu aj po brexite

BRUSEL - Vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt vyhlásil, že občania Spojného kráľovstva by mali mať aj po brexite možnosť zachovať si výhody vyplývajúce z členstva v EÚ, napríklad slobodu pohybu.

slovakia

left justify in out

V dnes zverejnenom rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Verhofstadt vyjadril nádej, že sa podarí presvedčiť vedúcich predstaviteľov EÚ, aby Británia svojim občanom zachovala niektoré "európske práva" na základe ich individuálnej žiadosti.

 

"Všetci občania Británie majú aj európske občianstvo. To im dovoľuje mnoho vecí: možnosť zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu, konzulárnu podporu, voľný pohyb v Európskej únii... Musíme dospieť k dohode, že tieto práva budú platiť aj naďalej pre tých, ktorí to potrebujú," povedal Verhofstadt, bývalý belgický premiér a súčasný šéf skupiny liberálov a demokratov v EP (ALDE).

 

Priznal, že v tejto súvislosti už dostal tisíce listov a odkazov od britských občanov, ktorí nechcú prísť o výhody vyplývajúce zo súčasného členstva ich krajiny v EÚ. Zároveň zdôraznil, že Európsky parlament nie je ochotný ku kompromisom v niektorých aspektoch rokovaní o brexite.

 

Verhofstadt upozornil, že europarlament má právo veta a mohol by odmietnuť dohodu dosiahnutú medzi britskou vládou a Európskou komisiou. Líder ALDE je známy tým, že sa otvorene zasadzuje za "veľkorysý postoj" EÚ voči britským občanom.

 

Podľa jeho názoru je na politických lídroch, aby našli spôsob, ako by si britskí občania mohli na vlastnú žiadosť udržať tesnejšie väzby s Úniou aj po brexite.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies