Veľkonočný ostrov požaduje od Londýna vrátenie unikátnej sochy moai

NETKY.SK • 8 August 2018, 06:58 • 2 min
Veľkonočný ostrov požaduje od Londýna vrátenie unikátnej sochy moai

SANTIAGO - Domorodé úrady na Veľkonočnom ostrove požiadali čilskú vládu, aby im pomohla získať späť unikátnu monumentálnu sochu moai, ktorú z ostrova odviezli pred 150 rokmi Briti.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa tento monolit s podobou ľudskej postavy nachádza v Britskom múzeu v Londýne.

 

Skulptúra Hoa Hakananai'a s výškou 2,4 metra bola ilegálne odnesená na fregate HMS Topaze Kráľovského námorníctva a venovaná ako dar britskej kráľovnej Viktórii. "Ide o jedinečný kus, jediné hmatateľné prepojenie s dvoma významnými fázami našej domorodej histórie," uviedli v utorok miestne úrady.

 

Z viac než 900 gigantických sôch s ľudskou podobou, ktoré sa nachádzajú na Veľkonočnom ostrove, bola väčšina vykresaná zo sopečného popola v 6.-17. storočí, avšak Hoa Hakananai'a, čo v domorodom jazyku znamená "tajný priateľ", je unikátna tým, že je z bazaltu, uvádza stanica France 24.

 

Vlani v decembri prevzali miestne úrady kontrolu nad ochranou, výskumom a spravovaním tamojšieho archeologického dedičstva. Časťou toho je aj úsilie o opätovné získanie niekoľkých ilegálne odnesených artefaktov vrátane inej sochy moai, ktorá je vo francúzskom Musée du quai Branly v Paríži.

 

Znovuzískaním sôch by sa symbolicky uzatvorila "smutná kapitola porušovania našich práv európskymi moreplavcami v 19. storočí", tvrdia miestni lídri. Tento pacifický ostrov Európania po prvý raz zaznamenali v roku 1722 a niekoľkokrát navštívili; medzi nimi aj Brit James Cook. V roku 1888 ho anektovalo Čile.

 

Veľkonočný ostrov je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a leží približne 3700 kilometrov od čilského pobrežia. Jeho obyvateľmi sú Polynézania, ktorí sú blízkymi príbuznými obyvateľov súostrovia Tahiti. Čile nedávno obmedzilo turistom čas, ktorý môžu na ostrove stráviť, i počet prisťahovalcov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies