Veľké banky chcú zničiť Bitcoin skôr, než kryptomena zničí ich

NETKY.SK • 19 September 2017, 19:00 • 2 min
Veľké banky chcú zničiť Bitcoin skôr, než kryptomena zničí ich

NEW YORK – Zdá sa, že tradičným monopolom na peniaze, akými sú vlády a banky, začali vadiť reči o náhrade klasických peňazí kryptomenami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nedávne negatívne vyhlásenia veľkých bánk a vládne zásahy voči digitálnym menám a ICO spoločnostiam môžu byť považované za zásahy týchto inštitúcií do rastúcej popularity Bitcoinu. Táto digitálna mena mala vždy potenciál byť novou menou bez kontroly zo strany veľkých bánk a vlád. Jeho masívne rozšírenie medzi ľudí však zmenila túto hrozbu na skutočnú.

Obmedzenie jeho potenciálu

Nie je žiadnym prekvapením, že banky ako JP Morgan Chase vydávajú negatívne vyhlásenia a označujú Bitcoin za podvod. Ďalšie masívne používanie Bitcoinu ľuďmi po celom svete by však mohol znamenať koniec veľkým bankám a tradičným finančným inštitúciám.

 

img

 

To isté platí pre vlády. Decentralizovaná mena odoberá obrovskú moc z rúk národných vlád, ktoré sa snažia mať prehľad o vlastnej mene v krajine. Dane a finančná regulácia sú mocnými nástrojmi každej vlády. Bitcoin je momentálne najviac obchodovanou kryptomenou a to až v takej miere, že klasické obchodovanie na burzách sa dostáva do minority.

S úspešnou digitálnou menou by veľké vlády prišli o výsostný príjem a výhody plynúce z tlače vlastných peňazí, čím by stratili schopnosť kontrolovať ekonomiku. Pre bankový sektor by to znamenalo koniec ovládania peňazí, ktoré tečú z centrálnych bánk do ekonomiky, čo je jadrom bankového podnikania a samotnej existencie menovej ekonomiky.

 

img

 

Zbytočné obavy?

Tieto obavy sú však trochu predčasné, aj keď sa Bitcoin reálne približuje k tradičnej monetárnej ekonomike. Jeho decentralizovaný systém by však mohol byť skôr doplnkovým systémom a nie ohrozujúcim faktorom menovej ekonomiky.

Digitálna mena, akou je Bitcoin, by pomohla zlepšiť proces poskytovania úverov. Spomeňte si, čo sa stalo v rokoch 2007-2008 počas finančnej krízy. Z ekonomiky sa vytratili peniaze, keď banky zastavili poskytovanie úverov a trhy sa zastavili. S digitálnou menou je poskytovanie úverov decentralizované, čo by mohlo viesť k pokračovaniu v poskytovaní pôžičiek, čo umožní dostať peniaze k tým ľuďom, ktorí to potrebujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies