Koalícia speje k dohode na podobe súdnej mapy, uviedla Kolíková

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 13:14 • 2 min
Koalícia speje k dohode na podobe súdnej mapy, uviedla Kolíková

BRATISLAVA – V krátkom čase k nej predstaví pozmeňovací návrh poslancov. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

slovakia

left justify in out

„Celá reforma je boj o to, kde bude pracovisko, kde sídlo. Reforma je založená na tom, že sa musia zväčšovať obvody. Bez toho sa nedá docieliť špecializácia sudcov pre hlavné agendy,“ povedala Kolíková. Skonštatovala, že kľúčom je, aby boli rýchle súdne konania s kvalitným výsledkom a v primeranom čase. „Bez zmien, s ktorými ráta reforma, sa to nedá,“ podotkla.

 

img

 

Súdna mapa rieši trestnú, civilnú, obchodnú a rodinnú agendu a v rámci toho zorganizovanie súdov v Košiciach a Bratislave. Dohoda na mestských súdoch podľa Kolíkovej je. Koalícia sa dohodla aj na ich detailoch, ktoré budú súčasťou pozmeňujúceho návrhu. Okresné súdy prešli celým legislatívnym konaním, ráta sa s vytvorením 30 obvodov. „O tom sa v nejakej miere rozprávame. Sú tam nejaké odchýlky, ale nie je to nič zásadné,“ poznamenala Kolíková.

 

Najväčšia diskusia je podľa ministerky pri téme krajských súdov. Kolíková podľa vlastných slov priniesla nový návrh, ktorý by mal vyriešiť všetky otázky. „Kým nebudem mať istotu, že je na tom dohoda s ostatnými koaličnými partnermi, nebudem o tom informovať,“ povedala s tým, že na konci dňa by mohli byť spokojní. Koalícia opäť odložila schvaľovanie súdnej mapy, rokovať sa o nej má na najbližšej schôdzi. Podľa vyjadrení koaličných predstaviteľov je potrebné dorokovať niektoré detaily súvisiace najmä so sídlami krajských súdov.

 

Protesty proti súdnej mape v Senici:

img

 

Možno vás zaujme: Uvoľnenie opatrení! Respirátory budú povinné len na dvoch miestach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies