Trump zrušil sankcie proti Turecku, má však jednu podmienku

NETKY.SK • 24 Október 2019, 08:52 • 2 min
Trump zrušil sankcie proti Turecku, má však jednu podmienku

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump nariadil zrušenie sankcií, ktoré Spojené štáty uvalili na Turecko za jeho ofenzívu na severe Sýrie.

slovakia

left justify in out

Stiahnutie sankcií nasleduje po tom, čo ho Turecko informovalo, že v regióne nebude bojovať a nedávno prijaté prímerie tam bude trvalé. "Sankcie budú zrušené, pokiaľ sa nestane niečo, s čím nebudeme spokojní," vyhlásil v stredu Trump. Spojené štáty uvalili sankcie na turecké ministerstvá obrany a energetiky a tiež troch ministrov 14. októbra. Ich zrušenie už potvrdilo aj americké ministerstvo financií.

Trump v stredu tiež oznámil, že v Sýrii zostane len "malý počet" amerických vojakov, ktorí tam budú ochraňovať ropné polia. Zároveň vyzval Turecko, aby sa zaviazalo k zaisteniu militantov z Islamského štátu a postaralo sa o to, aby džihádistická skupina znovu nezískala pod kontrolu akékoľvek územie v Sýrii.

Americký prezident tiež pochválil dohodu Turecka s Ruskom, ktorú označil za "veľký úspech". Moskva sa s Ankarou dohodli, že sa ruské a sýrske jednotky postarajú o udržanie kurdských bojovníkov zhruba 30 kilometrov od sýrskych hraníc s Tureckom. Ankara si na základe dohody udrží pod kontrolou 120-kilometrový pás územia pozdĺž svojej hranice so Sýriou medzi mestami Ras al-Ajn a Tal Abjád, ktorý obsadila počas ofenzívy. Na základe dohody tiež Turecko a Rusko budú mať od budúceho týždňa na hranici spoločné hliadky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies