Vedcov zo ŠÚKL a SAV podporilo viac ako 20-tisíc ľudí

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 12:55 • 2 min
Vedcov zo ŠÚKL a SAV podporilo viac ako 20-tisíc ľudí

SLOVENSKO - Iniciátori petície na podporu odborníkov zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied dnes odovzdali petíciu s viac než 20-tisíc podpismi na Úrade vlády.

slovakia

left justify in out

Organizátori verejnej výzvy žiadajú predsedu vlády Eduarda Hegera, aby odsúdil nenávistné prejavy a inicioval prešetrenie vyhrážok adresovaných odborníkom týchto inštitúcií. Zároveň žiadajú, aby predstavitelia vlády zverejnili okolnosti a zmluvné záväzky, za ktorých došlo k nákupu a testovaniu vakcíny Sputnik V, a zabránili tak ďalším útokom na tieto inštitúcie. „Dôvera občanov v štátne inštitúcie a prácu expertov je krehká, vyhrážky pracovníkom a pracovníčkam ŠÚKL a BMC SAV sú priamym dôsledkom toho, ako verejní činitelia dlhodobo s verejnosťou komunikujú. Je neprípustné, aby sme tolerovali takýto spôsob komunikácie,“ povedala aktivistka a koordinátorka platformy Nie v našom meste Strmeňová.

 

img

 

Súvisiaci článok: Petíciu na podporu slovenských vedcov podpísalo za tri dni viac ako 18-tisíc ľudí


Petícia vznikla ako reakcia na tlačové vyhlásenie ministra financií Igora Matoviča z piatka 9. apríla. Matovič v ňom potvrdil, že Rusko požiadalo Slovensko o vrátenie 200-tisíc dávok vakcín Sputnik V, ktoré sú šesť týždňov uskladnené na Slovensku. „Dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvu, je, že sa cítia mimoriadne poškodení tým, že ŠÚKL zveril posúdenie tejto vakcíny neregistrovanému laboratóriu,“ povedal Matovič. BMC SAV sa voči tvrdeniu dôrazne ohradilo. Po tlačovom vyhlásení ministra financií sa riaditeľke ŠÚKL Zuzane Baťovej a jej deťom anonym vyhrážal smrťou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič dourážal vedcov a poškodil ich dobré meno pre Sputnik V, vládu žiadajú o ospravedlnenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies