Vedci získali dôkaz o krádeži Shakespearovej lebky

NETKY.SK • 25 Marec 2016, 09:11 • 2 min
Vedci získali dôkaz o krádeži Shakespearovej lebky

LONDÝN - Britskí vedci získali dôkaz, ktorý podporuje dlhoročné tvrdenie o údajnej krádeži lebky slávneho renesančného dramatika Williama Shakespeara z jeho hrobky v meste Stratford nad Avonou. Informovala o tom vo štvrtok stanica Channel 4, ktorá dnes odvysiela televízny dokument o tejto problematike.

slovakia

left justify in out

Výskumný tím pod vedením archeológa Kevina Collsa zo Staffordshirskej univerzity a geofyzičky Ericy Utsiovej použil na preskúmanie Shakespearovho plytkého hrobu v tamojšom Kostole Svätej Trojice podzemnú sondu, uviedla agentúra DPA. 

Podľa Collsa tak vedci získali "dôkaz záhadnej a výraznej opravy hornej časti hrobu". To by mohlo podporiť všeobecne známy a dlhodobo spochybňovaný príbeh, prvýkrát publikovaný v roku 1879, podľa ktorého bola dramatikova lebka odcudzená hľadačmi pokladov v roku 1794.

"Pre mňa je to veľmi presvedčivý dôkaz o tom, že jeho lebka sa v Kostole Svätej Trojice nenachádza," uviedol Colls. Pre vikára kostola Patricka Taylora však nové zistenia výskumníkov nie sú dostatočným potvrdením, pričom otvorenie hrobky vylučuje.

V Británii sa tohto roku - pri príležitosti 400. výročia Shakespearovho úmrtia - konajú mnohé kultúrne podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies