Vedci prestavili ďalší návrh na doplnenie chránených území Natura 2000

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:02 • 2 min
Vedci prestavili ďalší návrh na doplnenie chránených území Natura 2000

Vedci prestavili ďalší návrh na doplnenie chránených území Natura 2000

slovakia

left justify in out

img

Vedci zverejnili ďalší návrh na doplnenie sústavy chránených území Natura 2000. Ako prvé boli zverejnené mapy rozšírenia (distribučné mapy) pre lesné biotopy, teraz sa na web dostali nelesné biotopy a druhy rastlín a živočíchov. "Cieľom je oboznámiť verejnosť o návrhu a umožniť zároveň aj jeho pripomienkovanie," ozrejmila hovorkyňa Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Martina Badidová Brinzíková. Ten za pomoci zainteresovaných expertov z akademickej a mimovládnej sféry návrh pripravuje.
      "Príprava návrhu pozostáva z niekoľkých krokov. Východiskom je prvý vládny návrh území európskeho významu (ÚEV), ktorý bol zaslaný Európskej komisii v roku 2004 a pozostával z 381 území," vysvetlila Badidová Brinzíková. Poukázala, že z následných stretnutí zástupcov Európskej komisie vyplynulo, že náš návrh je nedostatočný. Slovensko preto podľa jej slov musí pre vybrané biotopy a druhy navrhnúť ďalšie územia na ochranu. Pre vyhlasovanie území európskeho významu je Európska únia rozdelená do niekoľkých tzv. biogeografických regiónov. Slovensko spadá do dvoch regiónov - panónskeho a alpského.
      Nový šéf envirorezortu József Nagy deklaroval, že k tejto problematike chce pristupovať citlivo tak, aby neboli obmedzovaní ani vlastníci či podnikatelia. "Musíme nájsť vyváženú mieru ochrany. Máme chrániť kvalitu a nie celoplošne bez efektu," reagoval na vytvorenie siete Natura 2000, čo bolo jedným zo záväzkov Slovenska pri vstupe do EÚ. Dodal, že na tomto základe by kritériá spĺňalo 80 percent územia SR. Na konci jeho štvorročného funkčného obdobia by preto malo byť v porovnaní so súčasnosťou viac kvalitne chránených území.
      Sieť chránených území Natura 2000 sa považuje za jeden z najväčších úspechov environmentálnej politiky EÚ. Táto sieť pozostáva z viac ako 26.000 chránených území v Európe, významných pre zachovanie prírody. Vytvorenie siete Natura 2000 bolo jedným zo záväzkov Slovenska pri vstupe do EÚ. Ochrana v rámci týchto území by mala zabezpečiť zachovanie živočíchov, ako sú kamzík vrchovský, fúzač alpský, korytnačka močiarna, hraboš tatranský, viaceré druhy netopierov, z rastlín napríklad cyklámen fatranský, rumenica turnianska.
      Výsledný vedecký návrh na doplnenie sústavy NATURA 2000 bude prezentovaný na konferencii, ktorá sa uskutoční 23. novembra 2010 v Bratislave za účasti expertov a zástupcov viacerých rezortov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies