V Dánsku sa uskutoční referendum o prijatí obrannej politiky EÚ

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 06:37 • 2 min
V Dánsku sa uskutoční referendum o prijatí obrannej politiky EÚ

KODAŇ – V Dánsku sa 1. júna uskutoční referendum o zrušení výnimky z uplatňovania spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie (SBOP). V nedeľu to oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dánsko, ktoré je členskou krajinou NATO a EÚ, získalo viaceré výnimky z uplatňovania spoločných pravidiel EÚ v súvislosti s opakovaným referendom o Maastrichtskej zmluve v roku 1993. „Historické časy si vyžadujú historické rozhodnutia,“ povedala Frederiksenová v spojitosti s prebiehajúcou ruskou inváziou na Ukrajinu. Premiérka sa tiež zaviazala zvýšiť výdavky na obranu o sedem miliárd švédskych korún (1,02 miliardy dolárov) v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

 

img

Zľava dánska premiérka Mette Frederiksenová, predseda Európskej rady Charles Michel a slovinský premiér Janez Janša.

 

Frederiksenová presadzuje tiež návrhy týkajúce sa nezávislosti Dánska od ruského plynu. Takisto oznámila, že krajina by do roku 2033 zvýšila výdavky na obranu, aby dosiahli dve percentá HDP. SBOP stanovuje rámec politických a vojenských štruktúr EÚ a vojenských a civilných misií a operácií v zahraničí.

 

Možno vás zaujme: Aktualizácia: Ruská armáda v noci zintenzívnila ostreľovanie niektorých miest



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies