Vedci popísali nový druh gibona

NETKY.SK • 11 Január 2017, 11:31 • 2 min
Vedci popísali nový druh gibona

PEKING - Medzinárodný tím vedcov na čele s Fanom Peng-Feiom z čínskej univerzity Sun Yat-sen zistil, že gibony žijúce v provincii Jün-nan na juhu Číny a na východe Mjanmarska v skutočnosti predstavujú nový, doteraz nepopísaný druh. Odborníci ho následne pomenovali Hoolock tianxing.

slovakia

left justify in out

Peng-Fei s kolegami skúmali v prírodnej rezervácii Gaoligongshan v spomínanej provincii Jün-nan gibony, ktoré pôvodne považovali za gibony hnedochrbté (Hoolock leuconedys). Počas výskumu si však všimli menšie rozdiely vo výzore a zvukových prejavoch. Rozhodli sa preto porovnať DNA týchto gibonov s ostatnými dvoma druhmi rodu Hoolock, na základe čoho zistili, že ide o samostatný druh.

 

Vedci odhadujú, že v Číne žije iba približne 200 jedincov tohto druhu, veľkosť populácie v susednom Mjanmarsku zatiaľ nepoznajú. Napriek tomu si myslia, že tomuto druhu hrozí vyhynutie. "Nízky počet týchto gibonov a hrozby v podobe straty prirodzeného prostredia a lovu znamenajú, že by mali dostať status ohrozeného druhu," uviedol Sam Turvey zo Zoological Society of London, ktorý spolu s kolegami publikoval popis nového druhu v časopise American Journal of Primatology.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies